Βουλή: Με ονομαστική ψηφοφορία για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ

Βουλή: Με ονομαστική ψηφοφορία για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ
Στην συνεδρίαση της Πέμπτης θα αποφασισθεί και το μέλλον της ΕΑΣ.
Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη να κάνει δεκτές βουλευτικές τροπολογίες από την συμπολίτευση, και με το ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί έντονη κριτική, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να αποκωδικοποιηθούν την τελευταία στιγμή, ολοκληρώθηκε, αργά την Τρίτη, στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την Πέμπτη, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί όλων των άρθρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργική τροπολογία που διευθετεί ζητήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Η ρύθμιση μάλιστα για ΕΑΣ – ΕΑΒ δέχθηκε τα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης ενώ βρέθηκε και στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Γεννηματά και την Αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι με την ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση εξασφαλίζονται τόσο η βιωσιμότητα των Αμυντικών Συστημάτων της xώρας, όσο και οι θέσεις εργασίας αλλά και τα συμφέροντα των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να δυναμιτίσει το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα η εταιρεία να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης και πρόσθεσε ότι «μαζί με τους εργαζόμενους θα πετύχουμε να εξασφαλιστούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας».

«Τα ΕΑΣ δεν κλείνουν, διατηρούν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα προχωράμε σε αναδιάρθρωση τους εν λειτουργία», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, αντέτεινε ότι το κόμμα του, δεν θα δώσει λευκή επιταγή και δεν θα συναινέσει στο κλείσιμο και την συρρίκνωση των Αμυντικών Συστημάτων.

Παράλληλα, ζήτησε αντί της τροπολογίας, να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο βιωσιμότητας που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα για τα Αμυντικά Συστήματα ώστε, όπως είπε, «να μπορέσουν να καταλάβουν όλοι οι βουλευτές τι ακριβώς συμβαίνει και τι ψηφίζουν».

Κατά τα άλλα, σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ που θέτει σε κίνδυνο ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και ότι διατηρείται πλήρως ο δημόσιος έλεγχος ενώ «η καταστατική μειοψηφία θα έχει πλήρη γνώση και ρόλο» και τόνισε ότι «στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας προς όφελος και της χώρας και των καταναλωτών».

Στις τροπολογίες που έγιναν δεκτές από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

-Αναστέλλεται η επίσπευση και συνέχιση κάθε μορφής αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθόσον επηρεάζει τη ναυπήγηση και συντήρηση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

-Διατηρείται σε ισχύ το σημερινό καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στη ΔΕΗ που δεν συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

«Η σύνταξη των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων στο ΤΑΠ-ΔΕΗ που απασχολούνται σε ειδικότητα που υπάγεται στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων καθώς και όσων απασχολούνται σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα της ΔΕΗ και συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/1993, υπολογίζεται για κάθε έτος ασφάλισης με 1/30 των συντάξιμων αποδοχών τους».

-Διατηρούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΛΑΓΗΕ όπως αυτά προβλέπονται και ισχύουν στο νόμο 4001/2011.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...