Βούτυρα καρπών & σπόρων. Γιατί πρέπει να τα προτιμήσουμε!!!

Από όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών, είμαστε πιθανότατα πιο εξοικειωμένοι με το φυστικοβούτυρο. Αυτό ήταν το πρώτο που εμφανίστηκε στην αγορά πριν πολλά χρόνια και αυτό έρχεται πρώτο στη σκέψη όλων μας όταν μιλάμε για φυτικό βούτυρο από ξηρούς καρπούς. Ωστόσο πλέον, υπάρχει μια πληθώρα από ανάλογα βούτυρα για να διαλέξουμε. Τα βούτυρα από σπόρους, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους κτλ διατίθενται στην αγορά και έχουν κερδίσει ένα μεγάλο φανατικό κοινό, ειδικότερα νέων ανθρώπων που στρέφονται σε μια πιο ποιοτική και υγιεινή διατροφή. Ο λόγος είναι απλός. Η υψηλή τους διατροφική αξία!!

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Τα βούτυρα από καρπούς περιέχουν μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως:

– πρωτεΐνη
– υγιή λίπη
– φυτικές ίνες
– βιταμίνες και μέταλλα
– φυτοχημικά
Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του καρπού από τον οποίο έχει παραχθεί το βούτυρο. Η κλινική Mayo αναφέρει ότι οι ξηροί καρποί βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μια μερίδα βουτύρου από καρπούς είναι μια μεγάλη πηγή πολύτιμων θρεπτικών ουσιών.

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
Το φυστικοβούτυρο είναι μια αρκετά ισορροπημένη πηγή ενέργειας και καλή πηγή πρωτεινών. Μια μερίδα 100 g φυστικοβούτυρου περιέχει:

Υδατάνθρακες: 20 γραμμάρια υδατανθράκων (13% των θερμίδων), εκ των οποίων 6 είναι φυτικές ίνες.

Πρωτεΐνη: 25 γραμμάρια πρωτεΐνης (15% των θερμίδων), που είναι αρκετή σε σύγκριση με τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα.

Λίπος: 50 γραμμάρια λίπους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 72% των θερμίδων.

Το καθαρό φυστικοβούτυρο περιέχει μόνο 20% υδατάνθρακες, καθιστώντας το κατάλληλο για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Προκαλεί επίσης πολύ χαμηλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και αποτελεί την ιδανική επιλογή για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον μια μερίδα 100 γραμμαρίων φυστικοβούτυρου παρέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό:

Βιταμίνη Ε: 45% του RDA

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 67% του RDA

Βιταμίνη Β6: 27% του RDA

Φολέτα: 18% του RDA

Μαγνήσιο: 39% του RDA

Χαλκός: 24% του RDA

Μαγγάνιο: 73% του RDA

Είναι επίσης υψηλό σε βιοτίνη και περιέχει αξιοπρεπείς ποσότητες βιταμίνης Β5, σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ:
Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού διατηρώντας φυσιολογικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Σε σχέση με το φυστικοβούτυρο περιέχει σχεδόν τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Ε, διπλάσια ποσότητα σιδήρου και επτά φορές περισσότερο ασβέστιο. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε βοηθά στη διακοπή της ανάπτυξης πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία μπορεί να τις περιορίσει και τελικά να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Το ασβέστιο στηρίζει την υγεία των οστών σας και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ανά 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρου περιέχονται:

Θερμίδες: 196 cal,

Λϊπος: 17,8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια

Ζάχαρη: 2 γραμμάρια

Νάτριο: 73 χιλιοστά

Φυτικές ίνες: 3,3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΣΙΟΥΣ
Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, καθώς και βιταμίνη Ε που εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει χαλκό, που ενισχύει το κολλαγόνο, ψευδάργυρο και σημαντικό ποσοστό σιδήρου.

Ανά 2 κουταλιές της σούπας βουτύρου κάσιους περιέχονται:

Θερμίδες: 195

Λίπος: 17 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 9,7 γραμμάρια

Ζάχαρη: 3 γραμμάρια

Νάτριο: 94 mg

Φυτικές ίνες: 1 γραμ φυτικές

Πρωτεΐνη: 3,9 γραμμάρια

ΤΑΧΙΝΙ
Το ταχίνι, που αποτελεί 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρεί όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Το σουσάμι περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες K και D. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μας προτρέπει να καταναλώνουμε ένα τέταρτο του φλιτζανιού (50 γραμμάρια) σουσάμι ημερησίως, είτε ψητό σε διάφορα αρτοσκευάσματα ή ακόμα και σε μορφή ταχινιού. Το σουσάμι είναι πολύ ψηλά στη λίστα των τροφίμων που με μεγάλη συγκέντρωση σε ασβέστιο. Σχεδόν όλοι οι διαιτολόγοι συστήνουν την κατανάλωση σουσαμιού ή ταχινιού για την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ανά 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι περιέχονται:

Θερμίδες: 178

Λίπος: 16 γραμμ.,

Υδατάνθρακες: 3 γρ.

Πρωτεΐνη: 5,10 γρ.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ
Πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, σίδηρο ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά των κολοκυθόσπορων είναι το λινολεικό οξύ. Το λινολεικό οξύ είναι ένα ω-6 λιπαρό οξύ απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, την σφριγηλότητα και την ανάπλαση του δέρματος, την τόνωση των μαλλιών, την ρύθμιση του μεταβολισμού, την διατήρηση της υγείας των οστών και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) που βρίσκεται στους σπόρους της κολοκύθας είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μέσα από πληθώρα ερευνών φαίνεται να καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων.

Ο ψευδάργυρος με τη σειρά του, βρίσκεται και αυτός σε μεγάλη συγκέντρωση στους κολοκυθόσπορους. Το μέταλλο αυτό, συμβάλλει στην διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθά στην διατήρηση του κολλαγόνου και προωθεί την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Και τα τρία αυτά συστατικά που προαναφέρθηκαν κάνουν τους κολοκυθόσπορους (και κατ΄ επέκταση το βούτυρο που παράγεται από αυτούς) αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των γυναικών που θέλουν να διατηρήσουν το δέρμα τους νεανικό και σφριγηλό.

Ανά 2 κουταλιές της σούπας βουτύρου κολοκυθόσπορου περιέχονται:

Θερμίδες: 162

Λίπος: 11 γραμμ.

Υδατάνθρακες: 4 γρ.

Πρωτεΐνη: 6 γρ..

ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
Το φουντουκοβούτυρο έχει πολύ μεγάλη διατροφική αξία. Αν και είναι υψηλό σε θερμίδες, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και υγιή λίπη.

Τα 30 γραμμάρια φουντουκοβούτυρου περιέχουν:

Θερμίδες: 176

Φυτικές ίνες: 11,2 γραμμάρια

Συνολικό λίπος: 17 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 4,2 γραμμάρια

Οι υδατάνθρακες: 4,7 γραμμάρια

Οξέα: 2,7 γραμμάρια

Βιταμίνη Ε: 21% της ΕΑΚ

Θειαμίνη: 12% της ΕΑΚ

Μαγνήσιο: 12% της ΕΑΚ

Χαλκός: 24% της ΕΑΚ

Μαγγάνιο: 87% των ΕΑΚ

Το φουντουκοβούτυρο περιέχει επίσης αξιοπρεπείς ποσότητες βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου. Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών και περιέχουν μια καλή ποσότητα ω-6 και ω-9 λιπαρών οξέων, όπως το ελαϊκό οξύ.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΦΥΣΤΙΚΙΟΥ ΑΙΓΙΝΗΣ
Τελευταίο αφήσαμε το σπουδαίο βούτυρο από φιστίκια Αιγίνης! Τα περίπου 30 γραμμάρια βουτύρου περιέχουν τα παρακάτω:

Θερμίδες: 156

Οι υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Λίπος: 12 γραμμάρια (το 90% είναι υγιή λίπη)

Κάλιο: 8% της ΕΑΚ

Φώσφορος: 14% της ΕΑΚ

Βιταμίνη Β6: 24% της ΕΑΚ

Θειαμίνη: 16% των ΕΑΚ

Χαλκός: 18% της ΕΑΚ

Μαγγάνιο: 17% του ΑΕΚ

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα φιστίκια είναι ένα από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη B6 είναι σημαντική για διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης, ενός μορίου που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα φιστίκια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο.


ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Όχι όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι θρεπτικά. Ωστόσο πολλές εταιρίες ενσωματώνουν εκτός από ξηρούς καρπούς και άλλα συστατικά όπως πχ πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη. Επιπλέον ορισμένες άλλες χρησιμοποιούν πρόσθετα έλαια (π.χ. φοινικέλαιο) για σκοπούς βελτίωσης της υφής τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα πριν επιλέξετε το αγαπημένο σας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...