Βούτσης: Η διατύπωση περί αναστολής έγινε για να μην εγείρουν απαιτήσεις οι υπερθεματιστές

«ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ»           

«Η διατύπωση περί αναστολής του άρθρου 2Α έγινε προκειμένου οι υπερθεματιστές να μην εγείρουν απαιτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο», εξήγησε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εγγυώμενος προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζήτησαν να αλλάξει η διατύπωση και να υπάρξει κατάργηση του άρθρου 2Α που προσδιορίζει σε 4 τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και ορίζει ότι τον πρώτο διαγωνισμό θα διεξάγει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Χωρίς κανένα ενδοιασμό εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υπαναχώρηση. Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής απόφασης για να μην υπάρξουν προσφυγές και σοβαρές απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου από τους προσωρινούς υπερθεματιστές. Να το εξετάσετε αυτό με τους νομικούς σας», τόνισε ο Νίκος Βούτσης

«Είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Βούτσης ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδριάζει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», ανέφερε ακόμα ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Άρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί», συμπλήρωσε ο Νίκος Βούτσης.

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης ενώ σε σχέση με τον Βύρωνα Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα, αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται.

«Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. Άρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης.

Κόντρα Δένδια – Παππά… για τον Γκέμπελς

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μεταξύ του Χρήστου Παππά της Χρυσής Αυγής και του Νίκου Δένδια της Νέας Δημοκρατίας.

«Μπορώ να προτείνω μια λύση και να συσταθεί το ΕΣΡ δίνοντας αυτή την αρμοδιότητα στη Νέα Δημοκρατία», είπε ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε: «Γιατί κ. πρόεδρε είναι η πέμπτη φορά που συνεδριάζουμε και η Νέα Δημοκρατία πάντα κάτι θα βρει».

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Νίκος Δένδιας που τόνισε: «Εγώ θα αντιπρότεινα κ. πρόεδρε να δοθεί απευθείας στον Δρ. Γκέμπελς η αρμοδιότητα, όπως θα έκανε η Χρυσή Αυγή, αν κέρδιζε ποτέ την κυβέρνηση».

Ο Χρήστος Παππάς του απάντησε: «Ο Γκέμπελς έχει πεθάνει δεν ξέρω αν θέλετε να τη δώσετε εσείς στον μακαρίτη τον Βάισμαν και τις εξυπνάδες αυτές σου είχα πει να τις πεις στην Κέρκυρα και όχι σε μένα».

Δένδιας: Αναγκαία η πλήρης επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ

«Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του Συμβουλίου της Επικρατείας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση και τόνισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

Μεϊμαράκης: Η ίδια η κυβέρνηση σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των ανεξάρτητων Αρχών, αναφέρθηκε o Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

«Δεν κάνει να λέμε δημοσίως ονόματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο Πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αντί η κυβέρνηση να έρθει και να βοηθήσει εσάς στο έργο σας, έφερε ένα νόμο που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και παρατήρησε ότι η «γέφυρα» για την οποία σήμερα μιλάει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι αντί για τον νόμο 4339/2015.

Επίσης, δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές, τονίζοντας ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί την καχυποψία διότι επέλεξε να αναμιχθεί στον ποιον θα προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Λοβέρδος: Απορρίπτουμε την πρόταση Πολύδωρα -Προτείνουμε τον Σωτηρέλη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέστησε σαφές πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίπτει την πρόταση να αναλάβει ο Βύρων Πολύδωρας, πρόεδρος του ΕΣΡ και πρότεινε τον Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση.

Αναφερόμενος στον Βύρωνα Πολύδωρα εξέφρασε, αντιρρήσεις για το πρόσωπο του, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Καθόλου δεν συμφωνούμε με την πρόταση. Στο μυαλό εμένα μου έρχονται οι ζαρντινιέρες. Δεν μπορεί με τέτοια κριτήρια να λέμε ότι θα κάνουμε ανεξάρτητες αρχές».

«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. “Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία και να μην προβλέπει αναστολή, αλλά κατάργηση. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Βούτση να εγγυηθεί ότι εφόσον προβλεφθεί κατάργηση, δεν θα αλλοιωθεί ο πυρήνας της διάταξης.

«Παρών» από το ΚΚΕ στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.

Λυκούδης: Ξανασκεφτείτε το θέμα του υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ

«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

«Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει», ανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης.

«Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», διερωτήθηκε και τόνισε ότι η πρόταση με τον Βύρωνα Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως.

«Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το θέμα του υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ», τόνισε ο Σπύρος Λυκούδης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...