Βρέθηκε μόλυβδος σε ανθρώπινα δόντια 250.000 χρόνων!

Βρέθηκε μόλυβδος σε ανθρώπινα δόντια 250.000 χρόνων!

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης

Σε δόντια από δύο Νεάντερνταλ, τα οποία βρέθηκαν στην νυν έκταση της ΝΔ. Γαλλίας, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn βρήκαν τα πρώτα στοιχεία μολύβδου!

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει την έκθεση σε μόλυβδο στον Νεάντερνταλ και είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τα δόντια για την ανασυγκρότηση του κλίματος της εποχής.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα βιολόγων, ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων, γεωλόγων και περιβαλλοντολόγων μέτρησε το βάριο, τον μόλυβδο και το οξυγόνο στα δόντια για ν’ αποδείξει την νόηση, τον απογαλακτισμό, την έκθεση σε χημικές ουσίες και τις κλιματικές διακυμάνσεις κατά την ανάπτυξη δακτυλίων στα δόντια. Η στοιχειακή ανάλυση των δοντιών αποκάλυψε βραχυπρόθεσμη έκθεση στον μόλυβδο, κατά την διάρκεια των εποχών των παγετώνων, πιθανώς από κατάποση μολυσμένων τροφίμων ή νερού ή από εισπνοή από πυρκαϊές.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε λέιζερ για να δειγματοποιήσει τους δακτύλιους των δοντιών και να ανακατασκευάσει εκθέσεις του παρελθόντος.

Έτσι αποκάλυψαν ότι ο ένας εγεννήθη άνοιξη και ότι και τα δύο παιδιά Νεάντερνταλ ήταν πιο πιθανόν να έχουν αρρωστήσει κατά την διάρκεια ψυχρότερων περιόδων.

«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η έκθεση στον μόλυβδο συνέβη σε πληθυσμούς μόνο μετά την εκβιομηχάνιση. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι συνέβη προϊστορικά», ανέφερε η καθηγήτρια Chr.Austin.

ΠΗΓΗ: «Wintertime stress, nursing, and lead exposure in Neanderthal children», The Mount Sinai Hospital/Science Advances, 31.10.2018.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346358-Bretheke-molybdos-se-anthropina-dontia-250-000-chronon ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...