Ως ένα έργο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα αναπτύσσει το παραλιακό μέτωπο από τον Σκα μέχρι τη Βαριά έρχεται να προστεθεί και το αγκυροβόλιο στην περιοχή της Βαριάς στη Ναύπακτο,υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας κατά τη συζήτηση για την κατάργηση του σχεδιασμού του Τουριστικού καταφυγίου στην περιοχή του Γριμπόβου που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Aντί να ασχοληθεί σοβάρα με την υπόθεση της Μαρίνας η προηγούμενη δημοτική αρχή τα 5 τελευταία χρόνια και τον τρόπο να την “μαζέψε” και να την κάνει ελκυστική επενδυτικά,έβαλε ένα Χ και παρουσίασε το έργο του τουρισρτικού καταφυγίου,ως ένα έργο δρομολογημένο και εξασφαλισμένο.

Η πραγματικότητα όμως που βρήκαμε μπροστά μας ήταν εντελώς διαφορετική τόσο από συναντήσεις με την περιφέρεια και το υπουργείο.Βλέπουμε ένα έργο στο φάκελο του Interreg με το ποσό του 1.8 εκατ. ευρώ χωρίς να γνωρίζουμε τι κυριώς θα χρηματοδοτηθεί σημείωσε ο κ. Γκίζας.Αυτό που προέκυπτε από τη χρηματοδότηση του προγράμματος ήταν ένας απλός μώλος και όχι ολόκληρη η μελέτη η οποία απαιτούσε συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιλογές ήταν,ή να κατασκευαστει η μαρίνα ή η υποβάθμιση της μαρίνας σε τουριστικό καταφύγιο,πράγμα που ήρταν και πάλι δύσκολο από τη στιγμή που εν υπήρχαν τα υπόλοιπα χρήματα.Η μόνη επιλογή ήταν να υποβαθμιστεί το έργο σε αγκυροβόλιο χάνοντας όμως το πλεονέκτημα του χαρακτηρισμού του σημείου ως χώρος κατασκευής μαρίνας στο μέλλον.Με το σκεπτικό ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μόνο ολοκληρωμένα έργα.

Αν υπήρχε ένα υπαρκτό και χρηματοδοτημένο τουριστικό καταφύγιο θα μπαίναμε στη διαδικασία να το σκεφτούμε.Όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε την προοπτική μιας μελλοντικής κατασκευής μαρίνας για να κατασκευάσουμε ένα έργο που για να ολοκληρωθεί απαιτείται δημόσιο χρήμα και δεν αποφέρει κανένα απολύτως έσοδο.

Το 1.8 εκατομμύρια θα το έχουμε υπό τον όρο ότι θα χρηματοδοτηθεί ένα νομίμως και ολοκληρωμένο έργο.

Οι συνέπειες θα ήταν να κληθούμε να πληρώσουμε ως δήμος ή περιφέρεια ή ως κράτος τα χρήματα του προγράμματος.Ως δημοτική αρχή δεν γνωρίζαμε πρόσφατα ,ότι στο χώρο της μαρίνας δεν μπορείς να κατασκευάσεις άλλο έργο,όπως επίσης δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις καν ως ένα τμηματικό έργο.

Σε μια εποχή που η επένδυση στον θαλάσσιο τουρισμό αρχίζει και ανεβαίνει και έχει μια περιοχή χωροθετημένη μαρίνα.Σε μια πόλη που έχει όλα τα προσόντα να προσελκύσει τουρισμό,στοχεύουμε σε ένα έργο που θα έχει σα στόχο τον ποιοτικό τουρισμό.Να μπορούμε να φιλοξενήσουμε ή να ξεχειμωνιάσουμε και μεγαλύτερα σκάφη που θα αποδόσουν χρήματα.Το έργο που δρομολογείται στη Βαριά, δεν υποβαθμίζει την περιχοή,ενώ απεναντίας πολλές ξενοδοχειακές μονάδες επιθυμούν να έχουν μικρά λιμενικά έργα εξασφαλίζοντας πρόσβαση στη θάλασσα.

Πιστεύω το έργο στη Βαριά αν και οι χρόνοι είναι δύσκολοι.Μπορεί να προλάβουμε μπορεί και όχι.Όμως θα υπάρχει ένας φάκελος προκειμένου να υποβληθεί με λιγότερα χρήματα.Σε ένα σημείο που η προνοητικότητα του ΓΠΣ του 88 προέβλεπε αντίστοιχο έργο στην περιοχή.Το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού ανάπλασης του παραλιακού μετώπου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...