Β. Κορκίδης: Η ανάσταση της αγοράς θα αργήσει να έρθει


Το κλείσιμο της αξιολόγησης προϋπόθεση «ανάστασης» της αγοράς  – Μάχη για να μην χαθεί και το β’ τρίμηνο του 2017, για την αγορά

«H ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018», αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορίκδης.

 Σε αυτό το πλαίσιο, «εάν λοιπόν Κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν να ξεκολλήσει η πραγματική οικονομία, αρχής γενομένης από το β´ τρίμηνο του 2017, είναι απαραίτητο να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε, χωρίς άλλα εμπόδια και χαμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε μετά το Πάσχα, άλλου τύπου καθυστερήσεις, που όπως πάντα κοστίζουν σε όλους μας πολύ ακριβά», προσέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ.

 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει εγκλωβιστεί και υπολειτουργεί σε ένα περιβάλλον, όπου ο τζίρος μειώνεται συνεχώς, μαζί με τη ρευστότητα και τις καταθέσεις, ενώ διαρκώς αυξάνονται κόκκινα δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές και λουκέτα.  «Σε μια βαριά τραυματισμένη πραγματική οικονομία είναι δύσκολο να επέλθουν θεαματικές βελτιωτικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα. Η πασχαλινή αγορά, είναι μικρής διάρκειας και έντασης και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να επουλώσει πληγές που δημιουργήθηκαν μετά από τόσα χρόνια ανεπιτυχών μνημονίων», τονίζει.

 Με το πρώτο τρίμηνο του 2017 να έχει χαθεί οριστικά ο κ. Κορκίδης προειδοποιεί ότι ενδέχεται να χαθεί και το επόμενο, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μετά το Πάσχα και μέχρι τέλος Απριλίου, παρά την έναρξη της τουριστικής περιόδου κατά το δεύτερο εξάμηνο.

 Σύμφωνα μάλιστα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, συμπληρώνει, το νεκρό διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι αρκετό για να εντείνει την ύφεση που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2016, αλλά και να μεταβάλει το στόχο για ανάπτυξη 2,7%, σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 1,5%, ανάλογα με το εάν τελικά θα κλείσει η αξιολόγηση.

 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, από την αρχή του έτους ο κύκλος και ο όγκος εργασιών στο ελληνικό εμπόριο κινείται πτωτικά σε πολλούς υποκλάδους της λιανικής. Η μείωση του τζίρου στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού είναι 10-11%, σε πολυκαταστήματα 8-9%, σε καταστήματα ηλεκτρικών, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού 5-6%, σε καταστήματα καλλυντικών και φαρμακευτικών 3-4%. Παρά το γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά είναι παρήγορο ότι σε γενικές γραμμές οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τις μετατάξεις πολλών βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, αλλα και την επανεμφάνιση, μετά από χρόνια του πληθωρισμού με 1,2-1,3%, αναφέρει ο κ. Κορκίδης. Οι τιμές μάλιστα των αμνοεριφίων που είναι σημείο αναφοράς της πασχαλινής αγοράς φαίνεται ότι κινούνται κοντά στα 6 ευρώ το κιλό και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ειδικά  για τη Κυριακή των Βαΐων, επισημαίνεται ότι είναι ενθαρρυντικό πως «είδαμε αρκετό κόσμο να ξεκινά τις πασχαλινές αγορές με λαμπάδες και δώρα για παιδιά και βαφτιστήρια, σημειώνει. Δεν αναμένεται βεβαίως κανένα θαύμα από τη πασχαλινή κίνηση, αφού από την αρχή του χρόνου η αγορά διακατέχεται από ένα αρνητικό καταναλωτικό κλίμα, πληρώνοντας έτσι για άλλη μία φορά πολύ ακριβά το κόστος των καθυστερήσεων».

Τέλος, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι «Όλα πάντως δείχνουν ότι και φέτος οι Έλληνες θα συμβιβαστούμε με τον εορτασμό του Πάσχα της Ορθοδοξίας και την Ανάσταση του Κυρίου, αφού η οικονομική ανάσταση της ελληνικής αγοράς θα αργήσει να έρθει πολύ ακόμα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/278636-B-Korkides-E-anastase-tes-agoras-tha-argesei-na-erthei ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...