Γάμος: Παράξενες παραδόσεις ανά τον κόσμο!

Γάμος: Παράξενες παραδόσεις ανά τον κόσμο!

Ο γάμος, αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την κοινή ζωή ενός ζευγαριού και ίσως γι’ αυτόν τον λόγο να υπάρχουν διάφορα έθιμα που τον συνοδεύουν και κάποια από αυτά είναι ιδιαιτέρως τραβηγμένα… μάλλον για να δείξουν την αλλαγή που συμβαίνει στην μέχρι τότε ζωή τους!

1.    Ο αποχαιρετισμός με την πατριαρχική οικογένεια με δάκρυα στα μάτια : Το έθιμο όπου η νύφη κλαίει επί μέρες πριν το γάμο της ακολουθείται σε πολλά μέρη της Κίνας εδώ και αιώνες. Στις μέρες μας, δεν συμβαίνει πλέον ευρέως, αλλά κυρίως στην εθνική κοινότητα Τούγια. Η νύφη κλαίει καθημερινώς δείχνοντας την στενοχώρια της που απομακρύνεται από το πατρικό της. Στο μοιρολόι, συμμετέχει  η μητέρα της, η γιαγιά της καθώς και άλλες γυναίκες συγγενείς.
2.    Το ζευγάρι αλείφεται με κάρβουνο : Σε κάποια μέρη της Σκωτίας η νύφη και ο γαμπρός πασαλείβονται με μέλι, κάρβουνο και αλεύρι για να τρομάξουν και να διώξουν τα στοιχειά και τα κακά πνεύματα.
3.    Το φτύσιμο : Στην Κένυα στη φυλή των Μασάι ο πατέρας της νύφης την φτύνει στο πρόσωπο και στο στήθος δίνοντάς την ευλογία του πριν εκείνη πάει στον άντρα της. Επίσης, καθώς περπατά προς το νέο της σπίτι, η νύφη δεν πρέπει να κοιτάξει πίσω γιατί θα μαρμαρώσει.
4.    Το σπάσιμο των πιάτων : σε κάποιες πόλεις της Γερμανίας, οι επισκέπτες πηγαίνουν στο σπίτι του ζευγαριού το βράδυ πριν το γάμο και σπάνε πιάτα. Το έθιμο ονομάζεται Polterabend επειδή πιστεύουν ότι αυτό φέρνει τύχη στο ζευγάρι και ο θόρυβος τρομάζει και διώχνει τα κακά πνεύματα.
5.    Οι θορυβώδεις φίλοι : Στη Γαλλία, οι φίλοι και η οικογένεια των νεόνυμφων μαζεύονται έξω από το δωμάτιό τους την πρώτη νύχτα του γάμου και κάνουν φασαρία με ταμπούρλα, πίπιζες και άλλα αντικείμενα. Αυτό γίνεται για να βγει το ζευγάρι από το δωμάτιο τους και να τους δώσουν φαγητό και ποτό. Το έθιμο αυτό λέγεται “Charivari.”
6.    Φάλαγγα : Στην Κορέα οι φίλοι του γαμπρού,  του  δένουν τους αστραγάλους με ένα σκοινί και τον χτυπούν στις πατούσες με ένα παστό ψάρι ή με ένα μπαστούνι, για να κάνουν τον γαμπρό δυνατότερο για την πρώτη νύχτα του γάμου!
7.    «Χαλί» : Στη γαλλική Πολυνησία οι συγγενείς της νύφης ξαπλώνουν με το πρόσωπο στο έδαφος, ο ένας δίπλα στον άλλο σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο χαλί. Οι νεόνυμφοι περπατούν πάνω τους μετά την γαμήλια τελετή.
8.    Απαγορεύεται η είσοδος στις τουαλέτες : Στην κοινότητα Τιντόγκ της Ινδονησίας οι νεόνυμφοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα για τρεις ημέρες μετά το γάμο. Πιστεύεται ότι αν το έθιμο δεν τηρηθεί  θα έχουν κακοτυχία, θα χωρίσουν ή θα πεθάνουν τα παιδιά που θα αποκτήσουν. Τις τρεις αυτές ημέρες δεν επιτρέπεται να φάνε ή να πιουν παρά πολύ μικρές ποσότητες.
9.    Κλέψανε την νύφη : Στη Ρουμανία οι φίλοι της νύφης την «απαγάγουν» και την πάνε σε μέρος , όπου μόνο αυτοί ξέρουν! Ο γαμπρός που είναι  μόνος του προχωρά σε διαπραγματεύσεις για να την πάρει πίσω τη νύφη. Τα λύτρα είναι είτε μερικά μπουκάλια κρασί είτε κάποια ρομαντική σερενάτα για τη νύφη.
10.    Τους κλέβουν τα παπούτσια : Στους γάμους στην Ινδία οι φίλοι της νύφης κλέβουν τα παπούτσια του γαμπρού και ζητούν λύτρα για να του τα επιστρέψουν.
11.    Ο γαμπρός στοχεύει την νύφη με τόξο : Σε κάποιες περιοχές της Κίνας, ο γαμπρός ρίχνει τρία βέλη χωρίς μυτερή άκρη στην νύφη και στη συνέχεια τα μαζεύει και τα σπάει για να αποδείξει την παντοτινή του αγάπη.
12.    Δόντι φάλαινας : Στα Φίτζι,  ο γαμπρός για να ζητήσει το χέρι της κοπέλας πρέπει να φέρει ένα δόντι φάλαινας!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/294675-Gamos-Paraxenes-paradoseis-ana-ton-kosmo ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...