Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

 

Στον Κατσικά Ιωαννίνων λειτουργεί από το 1916 αδιάλειπτα Γαλακτοκομική Σχολή διετούς φοίτησης, η μοναδική του είδους στη χώρα μας και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, αρκετές τυροκομικές μονάδες και κυρίως συγκεντρώνει από τα υψηλότερα ποσοστά σε πληθυσμό αιγοπροβάτων.

Περίπου 60 ως 70 σπουδαστές ανά έτος, καταγόμενοι από κάθε γωνιά της χώρας, κατά βάση παιδιά αγροτοκτηνοτρόφων, μαθαίνουν την τέχνη της επεξεργασίας του γάλακτος και την παραγωγή, τυποποίηση και συντήρηση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παρ’ ότι η σχολική χρονιά αρχίζει την 1 Σεπτέμβρη, η Β΄ τάξη ξεκίνησε μετ’ εμποδίων στις 21 Οκτώβρη, και η Α΄ τάξη δεν ξεκίνησε ακόμη και δεν είναι σίγουρο αν και πότε θα ξεκινήσει. Οι επιλεγέντες πρωτοετείς αγωνιούν.

Η σχολή είναι χωρίς εκπαιδευτικούς και το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία της, αυτός είναι ο λόγος που δεν λειτουργεί. Όσοι εργάζονται (5 άτομα), συνεχίζουν βάσει προσφυγής σε προσωρινά μέτρα –πρωτάκουστο–…από το 2004, ο Διευθυντής λειτουργεί παράλληλα με την υπηρεσία του, χωρίς καν απόσπαση και προ διμήνου τηλεφωνικά από το Υπουργείο του είπαν να μη υπογράφει σαν διευθυντής, αλλά να ασκεί τα καθήκοντά του προσωρινά.

Εργαλεία λειτουργίας (π.χ. υπολογιστές, κ.τ.λ.), περιμένουν …την «φιλευσπλαχνία» των επιχειρηματιών.

Η απαξίωση της Σχολής, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της Γαλακτοβιομηχα­νίας ΔΩΔΩΝΗ, με τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη φορολόγηση αγροτεμαχίων, τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων και τα πλείστα όσα αντιλαϊκά – αντιαγροτικά μέτρα, οδηγούν στο ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας, των μικρομε­σαίων κτηνοτρόφων αλλά και των εργαζόμενων στην επεξεργασία των παραγόμενων προϊόντων. Η προοπτική της Γαλακτοκομικής Σχολής, που χαράζει η κυβέρνηση φαίνεται να είναι το κλείσιμο, ίσως για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα άλλης ιδιωτικής σχολής και όχι μόνον.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση για τη στελέχωση της Γαλακτοκομικής Σχολής με εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό και την άμεση λειτουργία της;

 

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Διαμάντω Μανωλάκου

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...