Γερμανία: Διεγράφη επικεφαλής του AfD για συμμετοχή σε νεοναζιστικές οργανώσεις

Γερμανία: Διεγράφη επικεφαλής του AfD για συμμετοχή σε νεοναζιστικές οργανώσεις
Γερμανία: Διεγράφη επικεφαλής του AfD για συμμετοχή σε νεοναζιστικές οργανώσεις


15/05/2020 – 22:06

Τη διαγραφή του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στο Βρανδεμβούργο Αντρέας Κάλμπιτς αποφάσισε νωρίτερα σήμερα το προεδρείο του κόμματος, λόγω της συμμετοχής του σε νεοναζιστική οργάνωση νεολαίας και σε ακροδεξιό κόμμα.

Σύμφωνα με την ηγεσία της AfD, η οποία αποφάσισε με ψήφους επτά έναντι πέντε, ο κ. Κάλμπιτς δεν είχε ενημερώσει κατά την εγγραφή του στο κόμμα για την συμμετοχή του στην οργάνωση «Γερμανική Νεολαία Πιστή στην Πατρίδα» (HDJ) και στο εθνικιστικό, ξενοφοβικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί», το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες από το 1992. Η HDJ τέθηκε στην Γερμανία εκτός νόμου το 2009 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος ο κ. Κάλμπιτς παραδέχθηκε πρόσφατα ότι το όνομά του «πιθανόν» να βρίσκεται σε καταλόγους «ενδιαφερόμενων» ή «επαφών» της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Την πρόταση υπέρ της άμεσης διαγραφής του στελέχους της AfD κατέθεσε ο συμπρόεδρος του κόμματος Γιεργκ Μόιτεν, ενώ ο έτερος συμπρόεδρος Τίνο Κρουπάλα και η επικεφαλής της Κ.Ο. στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο Αλίς Βάιντελ τάχθηκαν υπέρ της αναμονής για μια νομική γνωμοδότηση πριν από την απόφαση. Η πρότασή τους μειοψήφησε.

Ο Αντρέας Κάλμπιτς και ο επικεφαλής της AfD στην Θουριγγία Μπγερν Χέκε θεωρούνται εμπνευστές της δημιουργίας της «Πτέρυγας», της ακροδεξιάς οργάνωσης στο εσωτερικό της AfD, η οποία παρακολουθείται επίσης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο ζητήθηκε η διάλυσή της, ενώ ο κ. Κάλμπιτς εκλήθη να παρουσιάσει κατάλογο με τις οργανώσεις στις οποίες είναι ή ήταν κατά το παρελθόν μέλος.

Σε δήλωσή του προς το περιοδικό «Der Spiegel», ο αποπεμφθείς έκανε λόγο για λανθασμένη απόφαση την οποία θα προσβάλει με κάθε νομική δυνατότητα και κατηγόρησε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του ότι με την στάση τους ενεργούν ως τμήμα των πολιτικών εχθρών της AfD και της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, η οποία, όπως είπε, συμπεριφέρεται ως υπηρεσία προστασίας της κυβέρνησης.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...