Γερμανικές ανησυχίες για την ιταλική διάσωση των τραπεζών!

Γερμανικός «δάκτυλος», ασκεί πιέσεις στην ιταλική ανακεφαλαιοποίηση!  Ενώ η Ιταλική κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να κλείσει γρήγορα και αποφασιστικά την κρίση στο τραπεζικό της σύστημα, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα, οι Γερμανοί, θέλουν αυστηρούς κανόνες και αυξημένο έλεγχο που, μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία.

Το γερμανικό αντίβαρο στον Μάριο Ντράγκι, ο Διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, ζητά αυξημένη προσοχή και ελέγχους στην διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής Τράπεζας, Monte dei Paschi. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ζητά η διάσωση της ιταλικής τράπεζας πρέπει να «σταθμιστεί προσεκτικά, καθώς παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα».

Ο ίδιος, προειδοποίησε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, για σοβαρή οικονομική αναταραχή, α και σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι «όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά».

Η ιταλική κυβέρνηση, ήδη έχει περάσει από το κοινοβούλιο σχέδιο χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα, με 20 δις ευρώ, μετά από αύξηση του δανεισμού του ιταλικού δημοσίου κατά 20 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερος μέρος των χρημάτων, περί τα 5-7 δις, αναμένεται πως θα διοχετευτεί  στην τράπεζα της Σιένα, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η τράπεζα, αν και προσπάθησε να αντλήσει περί τα 5 δις από τις αγορές, τελικά δεν τα κατάφερε και βρίσκεται στην ανάγκη του δημοσίου.

Από την πλευρά του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε μέσω του εκπροσώπου του, ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει το «bail in» και μετά η όποια προσπάθεια διάσωσης. Στην Ευρώπη, πλέον υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηροί κανονισμοί, μετά την «λαχτάρα» της κρίσης του 2008.

Ο κ. Βάιντμαν δήλωσε σχετικά στην Bild, «Αυτοί οι κανόνες προορίζονται ειδικά για να προστατεύσουν τους φορολογούμενους και να θέσουν υπεύθυνους τους επενδυτές. Τα κρατικά κεφάλαια προορίζονται μόνο ως τελευταίο καταφύγιο και αυτός είναι ο λόγος που ο πήχης είναι ψηλά».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...