Γη, Αφροδίτη και Άρης μπορεί να έχουν σχηματιστεί από σωματίδια πάγου

Γη, Αφροδίτη και Άρης μπορεί να έχουν σχηματιστεί από σωματίδια πάγου
Γη, Αφροδίτη και Άρης μπορεί να έχουν σχηματιστεί από σωματίδια πάγου

Νέα μελέτη από Δανούς επιστήμονες θεωρεί πως οι βραχώδεις πλανήτες του Γαλαξία μας μπορεί να έχουν ίδια δομικά στοιχεία με τη Γη στον πυρήνα τους – Κατά συνέπεια, μπορεί να έχουν ωκεανούς και ηπείρους

Γεμάτος από βραχώδεις κόσμους, καλυμμένους από θαλάσσιους ωκεανούς και ηπείρους, όπως ακριβώς είναι η Γη, μπορεί να είναι Γαλαξίας μας, με αυξημένη – κατά συνέπεια – την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου GLOBE στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αναφέρουν στη μελέτη τους πως όλοι οι βραχώδεις πλανήτες εντός του Γαλαξία θα μπορούσαν να έχουν τα ίδια δομικά στοιχεία με τη Γη στον πυρήνα τους, τα οποία σχηματίστηκαν αρχικά από μικροσκοπικά σωματίδια πάγου και άνθρακα.

Όπως είναι γνωστό, για να επιβιώσει κάποιος σε έναν πλανήτη, είναι απαραίτητη η παρουσία νερού σε υγρή μορφή, ωστόσο θεωρίες υποστηρίζουν ότι το νερό έφτασε στη Γη τυχαία από έναν μακρινό και παγωμένο κομήτη.

Σήμερα, Δανοί επιστήμονες έρχονται να υποστηρίξουν ότι το νερό βρισκόταν εκεί από την αρχή, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την Αφροδίτη όσο και τον Άρη: και οι δύο πλανήτες του ηλιακού συστήματος μπορεί να είχαν νερά στις επιφάνειές τους στο μακρινό παρελθόν.

Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο, ο Άντερς Γιόχανσον και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας πλανήτης γύρω από ένα μικρής ηλικίας αστέρι θα μπορούσε να αρχίσει να σχηματίζεται από κομμάτια πάγου μετά από, περίπου, 5 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη δείχνει, ακόμα, ότι σωματίδια πάγου και άνθρακα σε μέγεθος κόκκου σκόνης – τα οποία είναι γνωστό ότι περιστρέφονται γύρω από όλα τα νεαρά αστέρια στον Γαλαξία μας – ήταν αυτά, που 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν να σχηματίζουν αυτό που αργότερα θα γινόταν η Γη.

Με βάση τα παραπάνω, αν οι πλανήτες στον Γαλαξία μας είχαν τα ίδια δομικά στοιχεία και τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας με τη Γη, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν περίπου την ίδια ποσότητα νερού και ηπείρων με τον πλανήτη μας, με ότι μπορεί αυτό να σημαίναι για την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με τις αναφορές των Δανών ερευνητών.

Από εδώ και πέρα, ο Γιόχανσον και η ομάδα του προσβλέπουν στην επόμενη γενιά των διαστημικών τηλεσκοπίων, η οποία θα προσφέρει πολύ καλύτερες ευκαιρίες για την παρατήρηση των εξωπλανητών και την συνθηκών που επικρατούν σε αυτούς.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...