Γιατί δεν πρέπει να πίνεις την μπίρα σου σε παγωμένο ποτήρι

Η μπίρα σε παγωμένο ποτήρι είναι σημάδι καλοκαιρινής χαλάρωσης. Είναι, όμως, αυτός ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τον κρίθινο οίνο;

Το καλοκαίρι η μπίρα «τραβιέται» λίγο περισσότερε λένε. Το «φέρε μια παγωμένη μπίρα» είναι η πρώτη πρόταση που βγαίνει από τα χείλη μας, μόλις καθίσουμε σε ουζερί, ταβέρνα, μπαρ, καφέ. Συνήθως μαζί με το κρύο μπουκάλι, έρχεται και ένα παγωμένο ποτήρι, γιατί έχουμε μάθει ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τη σερβίρεις.

Ακόμα, όμως, κι αν λατρεύουμε τις παγωμένες μπίρες, αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις απολαύσουμε. Οι μπίρες δεν είναι αναψυκτικά. Έχουν αρώματα και γεύσεις, τα οποία «σκοτώνει» ο πάγος.

«Καταρχάς, άλλο δροσερή και άλλο παγωμένη μπίρα. Φέρτε στον νου σας το αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό. Αν το καταναλώσετε στη σωστή θερμοκρασία, θα απολαύσετε όλες τις γεύσεις και τα αρώματά του. Αν το βγάλετε από την κατάψυξη και το καταναλώσετε παγωμένο, δεν θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τη μαεστρία του σεφ και αυτό που τρώτε. Το ίδιο ισχύει και για τη μπίρα. Αν είναι παγωμένη, δεν θα μπορέσετε να διακρίνετε τα αρώματα και τις γεύσεις που έχει φανταστεί ο ζυθοποιός. Θα πρέπει να τη φέρετε στην κατάλληλη θερμοκρασία, να της συμπεριφερθείτε δηλαδή όπως στο κρασί ή στο ουίσκι», εξηγεί ο Νικολά Ραδίσης, εκδότης του περιοδικού Beer & Bar Magazine.

Ωστόσο, το προσωπικό γούστο είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική μας επιλογή. Κανείς δεν θα μας κρίνει αν μας αρέσει να την απολαμβάνουμε παγωμένη.

Πίνεται η μπίρα παγωμένη;
Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να πίνουμε τη μπίρα μας σύμφωνα με όσους έχουν… εντρυφήσει στο θέμα;

Καταρχάς επιμένουν ότι δεν μπαίνει σε παγωμένο ποτήρι. Η κρούστα από τον πάγο θα λιώσει όταν τη σερβίρουμε και θα την νερώσει.

Επίσης, καλό είναι να την πίνουμε σε ποτήρι και όχι από το μπουκάλι, ιδιαίτερα αν είναι αφιλτράριστη.

Ένας ακόμα λόγος να την απολαύσουμε στο ποτήρι είναι ότι θέλουμε να αφρίσει στο ποτήρι και όχι στο στομάχι. «Ο παχύς αφρός την προστατεύει, δεν την αφήνει να έρθει σε επαφή με τον αέρα και να οξειδωθεί», λέει ο κ. Ραδίσης.

Τέλος, υπάρχουν μπίρες που δεν μπορούμε να μοιράσουμε σε ποτήρια, γιατί η γεύση σε κάθε ένα από αυτά θα είναι διαφορετική. Αν, για παράδειγμα, σερβίρουμε μια αφιλτράριστη μπίρα σε πολλά ποτήρια, το καθένα θα περιέχει διαφορετική ποσότητα ιζήματος.

Με τι να τη συνοδεύσουμε
Έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας τον ζύθο με τα λουκάνικα, το ξινολάχανο και το κότσι, ή τον γύρο και την πίτσα. «Όμως, η μπίρα είναι ένα ποτό που ταιριάζει με όλες τις κουζίνες», λέει ο κ. Ραδίσης. «Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη που η μπίρα τα βγάζει πέρα ακόμα κι εκεί που το κρασί… ζορίζεται. Οι ζυθοποιοί μπορούν να πειραματιστούν με κριθάρι ή άλλα δημητριακά, λυκίσκο, μαγιά, μπαχαρικά, σοκολάτα, φλούδες από φρούτα, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για ποικιλία γεύσεων. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, μια μπίρα porter ή stout με τάρτα από κόκκινα φρούτα, όπως κεράσια ή φράουλες. Δοκιμάστε μια Weiss με γαλακτομπούρεκο. Το θέμα είναι να θέλουμε να πειραματιστούμε και να ψαχτούμε λίγο παραπάνω».

Tips για τους λάτρεις της μπίρας
Δεν αφήνουμε τις μπίρες στο αμάξι ή στο πορτ μπαγκάζ όσο κάνουμε τα ψώνια μας.
Τις βάζουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος, αλλά όχι στην κατάψυξη. Είπαμε, η μπίρα πίνεται δροσερή, όχι παγωμένη.
Όταν έχουν ιζήματα οι μπύρες, τις φυλάσσουμε όρθιες.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΠΙΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ;
Η μπίρα είναι ένα ποτό με μεγάλη ιστορία και πολύ περισσότερες διαστάσεις από όσες γνωρίζουμε. Έχει, όμως, να μας προσφέρει κάτι πέρα από δροσιά και γεύση;
Έμαθα να πίνω μπίρα γύρω στο 2011, όταν με μια παρέα φίλων επισκεφτήκαμε μια από τις λίγες παμπ που υπήρχαν τότε στην Αθήνα. Παντού ξύλο, αμέτρητες βρύσες που έρεαν ζύθο, ροκ μουσική και ένας κατάλογος γεμάτος άγνωστες λέξεις: Ale, Stout, Trappist, IPA. Μπίρες ξανθές, κόκκινες, μαύρες. Πικρές, καπνιστές, με μέλι, παλαιωμένες σε παλιά βαρέλια ρουμιού.

Ο «κρίθινος οίνος» των Αρχαίων Ελλήνων κέρδισε τη γευστική μου παλέτα και μπουκάλια μπίρας άρχισαν να καταλαμβάνουν χώρο στη βιβλιοθήκη μου. Τότε κατάλαβα τι εννοούσε ο Stephen Beaumont, συυγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τη μπύρα, με τη φράση «Ο καθένας μπορεί να πιει μπίρα, αλλά χρειάζεται ευφυΐα για να την απολαύσεις».

Η διατροφική αξία της μπίρας
Η μπίρα είναι ένα ποτό μάλλον παρεξηγημένο. Δεν μας προσφέρει μόνο γεύση, αρώματα και δροσιά. Με εξαίρεση το κρασί, είναι πιο θρεπτική από άλλες αλκοολούχες επιλογές. Προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα (κυρίως σελήνιο και πυρίτιο), υψηλή αναλογία καλίου/νατρίου και διαιτητικές ίνες. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τη βύνη του κριθαριού και τον λυκίσκο.

Τα πιθανά οφέλη του ζύθου
Μπορεί να μην έχει μελετηθεί όσο το κρασί, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η μικρή έως μέτρια κατανάλωση μπίρας έχει τα δικά της οφέλη για την υγεία μας. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι ένα ποτηράκι κρασί κάνει καλό στην καρδιά μας. Το ίδιο ισχύει και για ένα ποτηράκι μπίρα. Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωσή της σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Μάλιστα, μελέτη στο European Heart Journal, αναφέρει ότι ένα ποτήρι μπίρα μπορεί να ωφελήσει ακόμα και εκείνους που έχουν αναρρώσει από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Θετικά είναι τα νέα και όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη, καθώς η μπίρα φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη (παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη) και τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Βέβαια, «τα άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή/και ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα πρέπει να είναι προσεκτικά στην κατανάλωση αλκοόλ, λόγω κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμίας, ακόμα και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του αλκοόλ», τονίζει η Δρ Παρασκευή Ντετοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο.

Θα μπορούσε η μπίρα να κάνει καλό και στα οστά μας; Ναι, απαντά ανασκόπηση ερευνών στο International Journal of Endocrinology, που διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση μπίρας αύξησε την οστική πυκνότητα σε άνδρες, ενώ ανάλογες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντίστοιχα συμπεράσματα για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πού οφείλεται αυτό; Πιθανότατα στο ότι ο ζύθος είναι μια καλή πηγή πυριτίου, στοιχείου σημαντικού για τον σχηματισμό και τη διατήρηση υγιών οστών.

Ένας ακόμα λόγος για να προτιμήσουμε τη μπίρα έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών είναι η συσχέτισή της με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Η μέτρια κατανάλωση φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική επίδραση στον εγκέφαλο, ενώ το πυρίτιο τον προστατεύει από ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου του Alzheimer. Επιπλέον, φαίνεται να αυξάνει την καλή χοληστερόλη, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε
Τα οφέλη της μπίρας προκύπτουν από τη λογική κατανάλωσή της. Η υπερβολή αντισταθμίζει τις όποιες θετικές επιδράσεις και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, διαβήτη και άλλων σοβαρών παθήσεων.

«Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε να καταναλώνουμε αλκοόλ, αν δεν το συνηθίζουμε. Τα παραπάνω αφορούν άτομα που ήδη το καταναλώνουν. Η κατανάλωση μπίρας δεν προτείνεται για παιδιά, εφήβους, εγκύους, άτομα με καρδιομυοπάθεια, αρρυθμίες, ηπατοπάθειες, υπερτριγλυκεριδαιμία, αυξημένο ουρικό οξύ, έλκος, καθώς και για άτομα σε κίνδυνο να αναπτύξουν αλκοολισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για το αν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ ή για τυχόν αλληλεπιδράσεις με τη φαρμακευτική του αγωγή», συμβουλεύει η κα. Ντετοπούλου.

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, περιορίζουμε την πρόσληψη μπίρας στο ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και στα δύο ποτά για τους άνδρες.
Κατά προτίμηση, η λήψη αλκοόλ γίνεται μαζί με το γεύμα (όχι με άδειο στομάχι), στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ο μύθος της… μπιρoκοιλιάς
Χρόνια ολόκληρα κατηγορούσαμε την μπίρα ότι αυξάνει την περίμετρο της κοιλιακής περιοχής. Όμως, όπως αναφέρει το European Journal of Clinical Nutrition, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν η μέτρια κατανάλωσή της (λιγότερο από 500 ml την ημέρα) να σχετίζεται με γενική ή κοιλιακή παχυσαρκία. Το αντίθετο ισχύει για τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι το ένα ποτηράκι την ημέρα, αλλά τα παραπάνω. Η μπίρα έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα ποτά. Αν υπερβαίνουμε τις συνιστώμενες δόσεις, αυξάνονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Συμπέρασμα; Η μεγάλη ποσότητα μπίρας μας παχαίνει γενικά, όχι μόνο στην κοιλιά.

Η Δρ Παρασκευή Ντετοπούλου είναι Προϊσταμένη Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο και Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...