Γιατί ο Ερντογάν ανοίγει στην επέτειο της Άλωσης τα τζαμιά; Θα προβεί σε νέα πρόκληση με την Αγιά Σοφιά

Γιατί ο Ερντογάν ανοίγει στην επέτειο της Άλωσης τα τζαμιά; Θα προβεί σε νέα πρόκληση με την Αγιά Σοφιά
Γιατί ο Ερντογάν ανοίγει στην επέτειο της Άλωσης τα τζαμιά; Θα προβεί σε νέα πρόκληση με την Αγιά Σοφιά


19/05/2020 – 17:34

Οι ελληνικές Αρχές είναι σε επιφυλακή για τυχόν προκλήσεις από την Τουρκία σε Έβρο και νησιά, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να πράξει το ίδιο και με την… Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/05), στις 29 Μαΐου ξανανοίγουν τα τζαμιά στην Τουρκία που είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού και δε θεωρείται τυχαία η ημερομηνία που επέλεξε ο τούρκος πρόεδρος, καθώς την επόμενη Παρασκευή είναι η θλιβερή επέτειος για την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο «Σουλτάνος» έδειξε, άλλωστε, προκλητικό πρόσωπο και την Τρίτη (19/05), για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων…

Στην Τουρκία, νέα σενάρια για τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί έχουν «φουντώσει», με αφορμή τις ανακοινώσει του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νέο του διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, του οποίου η εικόνα καταρρέει μπροστά στην ύφεση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα ανοίξουν ξανά για τους πιστούς – μετά το κλείσιμο λόγω του κορωνοϊού – στις 29 Μαΐου.

«Θα ανοίξουμε τα τζαμιά για προσευχή την Παρασκευή 29 Μαΐου βάσει των αποφάσεων που λήφθηκαν από τους κυβερνήτες και τους μουφτήδες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ημερομηνία που επέλεξε δεν είναι καθόλου τυχαία μιας και πρόκειται για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Τουρκικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι μαζί με τα τζαμιά θα ανοίξει και η Αγιά Σοφιά για προσευχή, με αφορμή το tweet που έκανε ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ερντογάν. «Θα ανταμώσουμε στα τζαμιά μας στις 29 Μαΐου. Πρώτα ο Θεός», έγραψε, αναρτώντας και μία φωτογραφία που δείχνει το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά.

Τόσο οι χρήστες του twitter – όπως προκύπτει από τα σχόλια που του γράφουν – όσο και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ερμήνευσαν αυτή τη φωτογραφία ως… προαναγγελία για την ακραία πρόκληση που ετοιμάζει ο τούρκος πρόεδρος.

Αυστηρό μήνυμα Βαρβιτσιώτη στην Τουρκία και για την Αγιά Σοφιά

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτη», έστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή (17/05) και υπογραμμίζει ότι η πολιτική της έντασης που συντηρεί η Τουρκία είναι άστοχη και οδηγεί σε αδιέξοδα. Μιλώντας και για την Αγιά Σοφιά.

«Απέναντι στη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα θα συνεχίζει να αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση στον Έβρο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα επέδειξε αποφασιστικότητα και απέδειξε ότι ξέρει και μπορεί να προστατεύει τα σύνορά της, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης, ενώ το ίδιο γίνεται καθημερινά και στο Αιγαίο.

Όσον αφορά στην Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνει ότι θα είναι «δυναμική, επίκαιρη και κυρίως ψηφιακή», με στόχο να γίνει ένας μεγάλος, ελεύθερος, ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίοδο της πανδημίας COVID19.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αφίξεις στα νησιά είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν μέρες που είναι μηδενικές. Και αυτό αποδεικνύει, ότι το μήνυμά μας έχει ληφθεί από την άλλη πλευρά. Δεν εφησυχάζουμε, ωστόσο, ειδικά τώρα που οι καλές καιρικές συνθήκες μπορεί να ευνοήσουν τέτοιου είδους απόπειρες προώθησης μεταναστών στα νησιά μας», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός και υπογραμμίζει ότι έχει γίνει αντιληπτό και στην Ευρώπη, μετά την κρίση στον Έβρο, ότι η Τουρκία δεν εκβιάζει μόνο την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρώπη.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία θα συνιστά προσβολή και πρόκληση απέναντι και στη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...