Γιατί ο Τσίπρας ετοιμάζεται να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο της Ρώμης

Πιέζει πολιτικά για τα εργασιακά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης -το οποίο περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27»- αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η είδηση έγινε γνωστή έπειτα από δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση, μπροστά στο αδιέξοδο στο μέτωπο της αξιολόγησης προχωρά σε μια νέα κίνηση, με στόχο να ασκήσει πιέσεις και συγκεκριμένα απειλεί ότι δεν  θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο σε όλα τα κράτη-μέλη θα συνέβαλε σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης και θα μπορούσε να έχει αξία και σε άλλα επίπεδα. Η πρόταση που θα ζητήσουν να συμπεριληφθεί είναι ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη». Ενώ πηγές αξιωματούχων κρατών-μελών, σημείωναν ότι συνάντηση των  εκπροσώπων των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τη Σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, ο Έλληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών. Και αυτό αφού η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιβεβαιώνει το Μαξίμου

Με τον πιο επίσημο τρόπο λίγο αργότερα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να μην υπογράψει τη διακήρυξη των 27 στη Ρώμη. Και όπως έλεγαν κύκλοι της κυβέρνησης :«Πάντοτε εν όψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων». Και εξηγούν πως κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος. Στο σημείο αυτό αναφέρουν πως: η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των προπαρασκευαστικών συζητήσεων εν όψει τις Επετειακής Συνόδου τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων. Η ελληνική πρόταση άλλωστε σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε. Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Τι είναι η Διακήρυξη της Ρώμης

Το ερχόμενο Σάββατο, στη Ρώμη, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια της, την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να την εγκαταλείψει. Brexit, μεταναστευτική κρίση, οικονομική κρίση, τρομοκρατία, εθνική αναδίπλωση: πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι η Ε.Ε. διανύει εποχή μαρασμού από την ημερομηνία γέννησής της, στις 25 Μαρτίου 1957 στη Ρώμη.«Εφτασε η ώρα να παραδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όλοι τα ίδια πράγματα ταυτόχρονα», ομολόγησε πρόσφατα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οπαδός της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.Πριν από 60 χρόνια, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία δεσμεύτηκαν να «θεμελιώσουν μια ένωση όλο και στενότερη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς».Στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. θα συναντηθούν στο Καπιτώλιο, στην αίθουσα όπου υπεγράφη η ιδρυτική Διακήρυξη. Από την τελετή θα απουσιάζει η Τερέζα Μέι, η οποία αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας τέσσερις ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου.Σε μια ιστορική Διακήρυξη, οι «27» θα δηλώσουν «αποφασισμένοι να ισχυροποιήσουν την Ένωση, χάρη σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ μας».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/276030-Giati-o-Tsipras-etoimazetai-na-askesei-beto-ste-Synodo-tes-Romes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...