Γιατί τα αγριογούρουνα φτάνουν δίπλα στα σπίτια;

Του Δημήτρη πελέκη.

Διαβάζοντας κατά καιρούς αναρτήσεις για την παρουσία αγριογούρουνων σε κατοικημένες περιοχές θα ήθελα να αναφερθώ στους λόγους που πιθανότατα τα ζωντανά αυτά επισκέπτονται η διεκδικούν πλέον χώρους κοντά σε αυτές αλλά και σε πεδινές εκτάσεις.                         Ζώντας μόνιμα σχεδόν εξήντα χρόνια στην ορεινή Ναυπακτία στην κοινότητά Περιστας πιστεύω ότι έχω την εμπειρία να εκφράσω μια άποψη για την παρουσία των αγριογούρουνων κοντά στις κατοικημένες περιοχές.                                                                Παλιότερα θα ήταν έκπληξη να δεις αγριογούρουνο κοντά σε χωριό η κατοικημένη περιοχή. Εδώ και μερικά όμως χρόνια που μεγάλες εκτάσεις δασώθηκαν λόγω της εγκατάλειψης και της μελλοθάνατης  πλέον ελεύθερης κτηνοτροφίας οι χώροι αυτοί καταλήφθηκαν από άλλα είδη ζώων και κυρίως από τους λύκους που για τον πληθυσμό τους και τις ζημιές που προκαλούν δεν μιλάει κανένας επίσημα και υπεύθυνα.                                                             

  Ένας λόγος λοιπόν που τα αγριογούρουνα επιζητούν ασφάλεια και τροφη κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι η δίωξη τους από τον λύκο και η μείωση εκτάσεων που έβρισκαν τροφή.                                          

     Τα δάση για αυτά είναι χώροι φωλεασης αναπαραγωγης και τροφής εποχιακά. Στα δάση δεν υπάρχουν πλέον μεγάλοι αριθμοί αγριογούρουνων πλην μεγάλων αρσενικών που αντιστέκονται.                                           

    Άρα η παρουσία αγριογούρουνων σε κατοικημένες περιοχές δεν είναι λόγω του υπερπληθυσμού αλλά λόγω της μετακίνησης σε αυτές για λόγους ασφαλείας από τον κατ’ εξοχήν πλέον διώκτη τους λύκο και προς αναζήτηση τροφής. Μήπως σύντομα θα δούμε και τους λύκους εκεί;                                                         

      Δημήτρης Πελέκης 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σωστός κατά ένα μέρος, αυτό της δίωξης από τους λύκους . Λάθος στο ότι δεν βρίσκουν τροφή, αφού λόγω εγκατάλειψης της υπαίθρου η δασοκάλυψη αυξήθηκε (δεν έχουμε μείωση εκτάσεων που εύρησκαν τροφή) άρα και η τροφή (βελανίδια, ρίζες κ.λ.π) όπως και ο πληθυσμός τους΄, που έχει σαν συνέπεια την έκρηξη υπερπληθυσμού τους (αυτό δείχνουν όλες οι μελέτες) και γι αυτό πάρθηκαν μέτρα όπως αύξηση ορίου κάρπωσης και ημερών κυνηγίου . Ομοίως λόγω υπερπληθυσμού αγριογούρουνου και ζαρκαδιού, αυξήθηκε και ο πληθυσμός του λύκου….έτσι λειτουργεί η Φύση. Ως εκ του Λάθος το συμπέρασμα ”’άρα δεν οφείλεται….σε υπερπληθυσμό …κ.λ.π΄΄ διότι αυτό ακριβώς δικαιολογεί την εμφάνισή τους στις κατοικημένες περιοχές, σύν την δίωξή τους από λύκου και επίσης από την μιγαδοποίησής τους λόγω του τεράστιου λάθους της ελεύθερης βοσκής ήμερων γουρουνιών στα δάση παλιότερων εποχών με συνέπεια τα περισσότερα από αυτά να είναι ημιάγρια (μελέτες εξέτασης DNA το επιβεβαιώνουν αλλά και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά τους όπως χρώμα, τρίχωμα, μύτη κ.λ.π) Μετα τιμής ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Δασοπόνος – Πυροσβέστης- Κυνηγός. Ορεινή Ναυπακτία .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...