Γιατί το χειμώνα τρώμε περισσότερο και παίρνουμε κιλά;


Είμαστε περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι και ΔΕΝ κινούμαστε!

Πρώτη και βασική αιτία της αύξησης του βάρους μας το χειμώνα είναι η μείωση της σωματικής άσκησης, η οποία οδηγεί σε χαμηλή έκκριση κατεχολαμινών, κύριοι αντιπρόσωποι των οποίων είναι η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη.

Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να βγούμε για περπάτημα, να πάμε για κολύμπι ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Αυτές οι μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που γίνονται το καλοκαίρι μας βοηθούν να κάψουμε περισσότερες θερμίδες και να ρυθμίσουμε τις ορμόνες μας.

Ένας ακόμα παράγοντας που μας κάνει να τρώμε περισσότερο είναι και το κρύο. Το σώμα μας έχει φυσικούς μηχανισμούς για να προστατεύεται από την αλλαγή του καιρού και της θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια της πέψης παράγεται θερμότητα (τροφογενής θερμογένεση), η οποία συμβάλλει σε ένα μικρό ποσοστό στο να ζεσταινόμαστε πιο γρήγορα.

Επιπλέον, η όρεξή μας αυξάνεται το χειμώνα λόγω και της μειωμένης έκκρισης σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου, κάτι που συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός.

Έτσι, προκειμένου να αποφύγουμε την αύξηση βάρους αυτή την εποχή είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα, τα οποία προκαλούν γρήγορο κορεσμό και ενισχύουν την έκκριση ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεσή μας.

Τι επιλέγουμε για αυτόν τον χειμώνα;

Οι τροφές που χρειάζεται το σώμα μας για την σωστή ρύθμιση των ορμονών και την βελτίωση της διάθεσης είναι:


• πλούσιες σε βιταμίνη C,

• σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β,

• σε τρυπτοφάνη

• και καλά λιπαρά όπως τα Ω-3 και τα Ω-6.

Για παράδειγμα τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, το πολύσπορο ψωμί, το καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι η μαύρη σοκολάτα, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο, τα ψάρια που είναι πλούσια σε Ω-3 συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην καλή διάθεση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επίσης οι ντομάτες,το ρόδι, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι.

Δεν ξεχνάμε επίσης τις τροφές που είναι πλούσιες σε τριπτοφάνη, ένα αμινοξύ πρόδρομο της σεροτονίνης (ορμόνη της χαράς) που συμβάλλει στης έκκριση της. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν: το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα σπαράγγια, το γάλα, το γιαούρτι, η μπανάνα, ο τόνος, το γάλα και το ασπράδι του αυγού.

Τέλος, θα ήταν καλό αυτήν την περίοδο να δίνουμε έμφαση σε ζεστά ροφήματα όπως το τσάι, ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές καθώς επίσης και τα αφεψήματα κρόκου Κοζάνης, εχινάχεια, μαλοτήρας, τσάι του βουνού και ρόφημα μαύρης σοκολάτας.

Και φυσικά… ντυθείτε καλά και βγείτε για τρέξιμο! Η άσκηση έστω και για 20 -30 λεπτά ημερησίως δεν αυξάνει μόνο τις κατεχολαμίνες αλλά βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού, στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μας κάνει πιο ευδιάθετους και μας χαρίζει χρόνια ζωής!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...