Για καφεδάκι με καθαρό αέρα στην Ανδρίτσαινα!

Για καφεδάκι με καθαρό αέρα στην Ανδρίτσαινα!
Η Ανδρίτσαινα είναι ένα γραφικό και ιστορικό χωριό του Ν.Ηλείας, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ψυχική γαλήνη. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 760 μ. υψόμετρο, σε μια πλαγιά του όρους Λύκαιο, ένα βουνό που το μοιράζονται ο Ν.Ηλείας, ο Ν.Αρκαδίας και ο Ν.Μεσσηνίας.
Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τα Κρέστενα της Ηλείας με την Καρίταινα της Αρκαδίας. Σήμερα έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 600 κατοίκων, ενώ την περίοδο της ακμής της (στα τέλη του 19ου αι.) ξεπερνούσε ακόμη και τις 3.000.

Ήταν εμπορικό κέντρο με πολλά εμπορικά καταστήματα, αλευρόμυλους, βυρσοδεψεία και υφαντουργεία. Τότε χτίστηκαν και τα περισσότερα πέτρινα αρχοντικά που κοσμούν το χωριό, στην συντριπτική τους πλειοψηφία από χέρια έμπειρων μαστόρων της πέτρας από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Εδώ στην Ανδρίτσαινα γεννήθηκαν ο εκ των συνιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος καθώς και ο γνωστός πολιτικός Αθανάσιος Κανελλόπουλος.

 Για να φτάσουμε από τον Πύργο στην Ανδρίτσαινα θα χρειαστεί να διανύσουμε 65 χλμ. ενώ από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας μόνο 43 χλμ.

Αν ερχόμαστε από την Αθήνα θα πάρουμε την Ανατολική Οδό (δηλαδή τον αυτοκινητόδρομο Α7 Κόρινθος – Τρίπολη – Μεγαλόπολη – Καλαμάτα), στον κόμβο της Μεγαλόπολης έξοδος και από κει ακολουθούμε τις ταμπέλες για Καρίταινα και Ανδρίτσαινα.

Θα ξεκινήσουμε με ένα καφεδάκι στην πλατεία, στο παραδοσιακό καφενείο “Επικούριος Απόλλων”, στη σκιά του αιωνόβιου πλάτανου, θα ξεδιψάσουμε στην πέτρινη  διπλή “Τρανή Βρύση” (που χτίστηκε στις 10/8/1724) και μετά θα επισκεφθούμε την περίφημη Δημόσια Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1838, δωρεά του Ανδριτσάνου στην καταγωγή ευεργέτη Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου, που γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1774 και έζησε όλη του τη ζωή στο Παρίσι. Διαθέτει περίπου 40.000 τόμους βιβλίων, μεταξύ των οποίων και μία σπάνια Αγία Γραφή του 1657.

Θα περάσουμε και από το καταπληκτικό Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό της οικογένειας του Γεωργίου Κανελλόπουλου. Στη συλλογή περιλαμβάνονται πάνω από 4.000 εκθέματα, μεταξύ άλλων παραδοσιακές φορεσιές, πολεμικά κειμήλια, εργαλεία, χειρόγραφα, κοστούμια, υφαντά, φωτογραφίες, πήλινα και χάλκινα σκεύη, αργαλειός, λιθογραφίες, κεντήματα, δαντέλες, έργα ζωγραφικής, γραμμόφωνα, εφημερίδες εποχής κ.ά.

Από την Ανδρίτσαινα βέβαια σήμερα δε θα μπορούσε να απουσιάζει κι ένας πολύ δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος, που προσπαθεί να διαφυλάξει και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Διαχρονική αξία της Ανδρίτσαινας αποτελεί σίγουρα η τοπική εφημερίδα Νέος Ορίζων. Το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 9/5/1926 από τον Ιωάννη Κωστόγιαννη, συνέχισε ο γιος του Νίκος και ακολούθως τη σκυτάλη παρέλαβε η κόρη του Νίκου, η Ευγενία Κωστόγιαννη, που συνεχίζει ακούραστα μέχρι και σήμερα.

Σειρά τώρα έχει ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Απέχει 14 χλμ. από την Ανδρίτσαινα, βρίσκεται πάνω στο Λύκαιο Όρος, σε υψόμετρο 1.130 μ. και σε έδαφος του Ν. Μεσσηνίας. Θα ακολουθήσουμε τις σχετικές πινακίδες αλλά στα 9 χλμ. από την Ανδρίτσαινα υπάρχει διασταύρωση: ένας δρόμος φεύγει αριστερά και βγάζει σε 6 χλμ. στην Αμπελιώνα Μεσσηνίας και το φαράγγι της Νέδας. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά για ακόμη 5 χλμ.

Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού, του 5ου π.Χ. αι. και αποδίδεται στον αρχιτέκτονα που έχτισε και τον Παρθενώνα, τον Ικτίνο. Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει τη συντήρηση και την αποκατάσταση του μνημείου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους το σαθρό έδαφος της περιοχής, οι ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες και τα ασβεστολιθικά υλικά από τα οποία αποτελείται ο ναός επέβαλαν την κάλυψή του με αντιαισθητικό στέγαστρο και αντισεισμικό ικρίωμα. Αυτά θα απομακρυνθούν μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων αποκατάστασης.

Φεύγοντας από την Ανδρίτσαινα αξίζει τον κόπο να αναζητήσουμε για τις σχετικές προμήθειες από τα εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών μακαρόνια, χυλοπίτες, ταλιατέλες, κριθαράκι, παπαρδέλες, βίδες και κοχυλάκια.

ΤΑΞΙΔΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...