Για ποιους είναι «άβολο» το νέο σκηνικό;

Για ποιους είναι «άβολο» το νέο σκηνικό;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Μία μόλις εβδομάδα ήταν αρκετή προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα σφραγίσει τις εξελίξεις από τώρα ως τις εθνικές εκλογές –οψέποτε κι αν αυτές γίνουν.

Αρχής γενομένης την περασμένη Κυριακή, από την περίφημη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο χρόνος την εβδομάδα που φεύγει σήμερα αποδείχθηκε πολύ συμπυκνωμένος. Μέσα σε μερικές μόλις ημέρες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έφυγαν από την κυβέρνηση, ξεκίνησαν οι διεργασίες συγκρότησης μίας μεγάλης, δημοκρατικής παράταξης με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα με καταλύτη τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ανασυντέθηκε και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης –μία πλειοψηφία συμπαγέστερη και, κυρίως, χωρίς τον απρόβλεπτο και ασταθή παράγοντα που ακούει στο όνομα «Πάνος Καμμένος»…

Με άλλα λόγια, μέσα σε μερικές ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός κέρδισαν σχεδόν όλες τις μεγάλες πολιτικές μάχες για τις οποίες συζητούσαμε εδώ και μήνες: να αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς αυτό να αποβεί μοιραίο για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο κορμό της κυβέρνησης, αλλά και να ανοιχτεί το κυβερνών κόμμα στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου, όπως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται. Πλέον, μία μεγάλη μάχη απομένει –αλλά είναι σαφώς ευκολότερη απ’ όσες δόθηκαν ως τώρα: ο λόγος για τη μάχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και εκεί κανείς δε θα έχει αγωνία για το αποτέλεσμα: όσες πολιτικές κυβιστήσεις κι αν γίνουν ακόμη, όσο κι αν ορισμένοι εκ των «ρυθμιστών» κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ή μπορεί να… αλλάξουν (ξανά) αιφνιδίως γνώμη, το μόνο βέβαιο είναι πως οι Πρέσπες θα εγκριθούν. Είτε με το «συμβολικό» 151, είτε όπως όλα τα νομοσχέδια με την «απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών», και αυτή η μάχη θα κερδηθεί το αργότερο ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Και τότε, όταν αυτές οι μάχες θα είναι πίσω μας, θα έχει διαμορφωθεί το νέο πολιτικό σκηνικό: η ΝΔ θα έχει απέναντί της μία κυβέρνηση η οποία θα έχει μόνο… «θετικές» υποχρεώσεις –ήτοι, τα κοινωνικού χαρακτήρα μέτρα που προγραμματίζονται προς νομοθέτηση. Παραλλήλως, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αφήσει πίσω του τον Πάνο Καμμένο και έχοντας επιλύσει το Μακεδονικό, θα έχει μπροστά του όσο χρόνο τού απομένει βάσει  Συντάγματος γνωρίζοντας πως έχει κερδίσει όλα τα ρίσκα και ότι τα νερά θα είναι ήρεμα. Θα έχει, δηλαδή, χρόνο και κοινωνικά μέτρα να φέρει, και το προοδευτικό αποτύπωμα της κυβέρνησής του να ενισχύσει (έρχεται και συνταγματική αναθεώρηση, άλλωστε…) και να εμβαθύνει την στρατηγική σύγκλισης Αριστεράς-Κεντροαριστεράς. Το νέο πολιτικό σκηνικό, δηλαδή, θα είναι εκ των πραγμάτων άβολο τόσο για την ΝΔ, όσο και για το Κίνημα Αλλαγής. Και με αυτό το σκηνικό θα οδηγηθούμε στις κάλπες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/351926-Gia-poioys-einai-abolo-to-neo-skeniko ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...