Για το 2020 πάει το αποτεφρωτήριο στην Πάτρα

Υπόθεση της επόμενης δημοτικής Αρχής της Πάτρας, όποια και εάν είναι αυτή, θα αποτελέσει το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Η παρούσα δημοτική Αρχή αν και ήταν από τις πρώτες σε όλη την Ελλάδα που είχε θέσει ως προτεραιότητα τη λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου νεκρών (από τις αρχές του 2016) και είχε δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμο εντός του 2019, τελικά δεν τα κατάφερε.

Μάλιστα, όπως δηλώνει στο thebest.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, το έργο πάει για το 2020, δηλαδή για μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Έτσι, το πρώτο Αποτεφρωτήριο όπως όλα δείχνουν θα είναι ιδιωτικό, καθώς έχει ήδη λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χτίζεται και µπορεί να λειτουργήσει το ερχόµενο φθινόπωρο στην περιοχή της Ριτσώνας, κοντά στη Χαλκίδα.

Ιδιοκτήτης του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών είναι η ανώνυµη εταιρεία «Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας» που εντόπισε οικόπεδο στην περιοχή Μεγάλη Γέφυρα Ριτσώνας του πρώην ∆ήµου Αυλίδας.

Πιο μπροστά από το Δήμο Πατρέων είναι και ο Δήμος Αθηναίων. Έχει επιλέξει χώρο στον Ελαιώνα και πήρε πρόσφατα τη σχετική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η απερχόµενη δηµοτική Αρχή της Αθήνας ίσως προλάβει να δηµοσιεύσει τεύχη δηµοπράτησης για να επιλεγεί ο ιδιώτης µε τον οποίο θα υπογραφεί σύµβαση παραχώρησης. Από γύρω επιχειρήσεις, όµως, έχουν κατατεθεί προσφυγές και αυτό µπορεί να προκαλέσει νέα εµπλοκή.

Ο ∆ήµος Πατρέων έχει προχωρήσει µε τον εντοπισµό χώρου στον Γλαύκο και προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισµό όπου κατατέθηκαν πάνω από 100 προτάσεις. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η Κριτική Επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και όπως εκτίμησε, μιλώντας στο thebest.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, ο Δήμος θα έχει στην κατοχή του τα αποτελέσματα του διαγωνισμού σε περίπου ένα μήνα, δηλαδή στην τελική ευθεία για τις εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου.

Εξάλλου, λόγω των εκλογών έχουν «παγώσει» και όλες οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Πάτρα, το οποίο και αυτό πέρασε από «σαράντα κύματα». Αρχικά, είχαν δείξει ενδιαφέρον ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον αντικείμενο, ωστόσο οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα από τη δημοτική Αρχή να αναζητηθούν κρατικοί και κοινοτικοί πόροι. Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει, το κόστος κατασκευής του έργου φθάνει περίπου τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

«Ακόμη δεν είμαστε σίγουροι για τη χρηματοδότηση υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις από το Υπουργείο, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη», απαντά χαρακτηριστικά ο κ. Στάμος για το θέμα.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπολογίζεται πως 4.000  αποτεφρώσεις Ελλήνων που γίνονται ετησίως στη Βουλγαρία, µε κόστος άνω των 2.000 ευρώ.

 

 Φάνης Βγενόπουλος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...