Γιοργκ Ασμουσεν:«Να δοθεί περισσότερος χρόνος και χρηματοδότηση στην Ελλάδα»

 Γιοργκ Ασμουσεν:«Να δοθεί περισσότερος χρόνος και χρηματοδότηση στην Ελλάδα»
Η Ελλάδα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, υποστήριξε σήμερα ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

«Είναι προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αν αυτό απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, αυτό θα είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό από μια έξοδο ή μια χρεοκοπία», είπε ο κ. Ασμουσεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στη βελγική εφημερίδα L’ Echo.

Σημειώνεται ότι η Ευρωζώνη αναμένει την έκθεση της τρόικας σχετικά με τα νέα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η Ελλάδα και την προοπτική του χρέους της. «Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την ανάλυση του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης», διευκρίνισε ο γερμανός αξιωματούχος.

Από την άλλη πλευρά, την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τις πιστώτριες χώρες εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post που δημοσιεύεται το Σάββατο.

«Μια διαγραφή του χρέους από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα. Σε ποιον θα χρησιμεύσει η διαγραφή του χρέους των Αθηνών, εάν η χώρα σε 10 χρόνια είναι στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα;», ανέφερε ο Βάιντμαν.

Όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, είναι αντίθετος ως εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να συμμετέχει η ευρωτράπεζα σε οποιαδήποτε τέτοια πράξη, διότι, «θα ήταν σαν να χρηματοδοτεί άμεσα την κατάσταση, κάτι που απαγορεύεται».

Σύμφωνα με τον Βάιντμαν, «αυτό δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μήνυμα για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας τόνισε επίσης ότι «οι πολιτικοί ηγέτες έχουν σαφώς αποφασίσει να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας», αλλά αυτό έχει νόημα, αν η Ελλάδα μόνη της κάνει αρκετά για να λύσει τα προβλήματά της. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες χωρίς την ουσιαστική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

ΕΥΡΩΠΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...