Γιούνκερ: Τη Δευτέρα πρέπει να υπάρξει λύση για την Ελλάδα

Γιούνκερ: Τη Δευτέρα πρέπει να υπάρξει λύση για την Ελλάδα
«Τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα», δήλωσε μετά τη διακοπή των εργασιών της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Όπως είπε, «η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του ευρωπαίου αξιωματούχου και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η οποία διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα και είχε μεγάλη διάρκεια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η επίτευξη λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η «Ναυτεμπορική» ανέφεραν ότι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας τη Δευτέρα αποτελεί η μετακίνηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, ενώ το ποσό που θα πρέπει να βρεθεί για να «κλειδώσει» η απόφαση εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Την πληροφορία μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. «Το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020», είπε η πηγή στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη «Ν», αυτή τη στιγμή, με τα μέτρα που έχουν συζητηθεί μέσω των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων, φαίνεται ότι το χρέος το 2020 θα έχει υποχωρήσει στο 129%, που σημαίνει ότι με βάση τις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ θα έπρεπε να βρεθούν ακόμη 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο διεθνής Οργανισμός κάνει ένα βήμα προσέγγισης, αποδεχόμενος το χρέος να κυμανθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Πρόκειται για μια υποχώρηση της τάξης των 8 δισ. ευρώ, η οποία διευκολύνει την εξεύρεση λύσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη προβλήματα.

Οπως ανέφεραν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, οι τεχνοκράτες θα επεξεργαστούν και θα κοστολογήσουν όλα τα σενάρια που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποχώρηση του χρέους, ώστε να υποχωρήσει στο νέο ύψος που αποδέχεται το ΔΝΤ.

Φαίνεται ότι οι εταίροι συμφωνούν πλήρως στο θέμα της επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα σε τιμές χαμηλότερες τις ονομαστικής τους αξίας. Θα αγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές σε τιμή 30-35% της ονομαστικής τους αξίας. Είναι επίσης πολύ κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από ομόλογα που κατέχουν και τα οποία αγόρασαν σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Νομικά προβλήματα έχουν κάποιες κεντρικές τράπεζες, αλλά αναζητείται λύση προκειμένου να παρακαμφθούν.

Εκεί που υπάρχει πρόβλημα και θα εστιαστούν οι προσπάθειες τις επόμενες ημέρες τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, είναι η μείωση όλων των επιτοκίων, δηλαδή και των διμερών δανείων των 53 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, αλλά και αυτών που θα πάρει τώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τα επιτόκια αυτά θα πρέπει να πέσουν κάτω του κόστους, δηλαδή οι εταίροι θα πρέπει να μας τα δώσουν με ζημιά, ώστε να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος.

Προκειμένου να βρεθεί η λύση, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group), εξετάζει τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως το βράδυ της Κυριακής.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...