Οκαταξιωμένος πανεπιστημιακός και πρώην πολιτικός Γιώργος Κατηφόρης πέθανε σε ηλικία 87 ετών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που τονίζει την «σπάνια ανθρωπιστική συγκρότηση και συνεπή πολιτική δράση» του.

Ο Γιώργος Κατηφόρης που είχε διατελέσει και οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ είχε πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ. Ήταν γιος του δικηγόρου και λογοτέχνη της αριστεράς Νίκου Κατηφόρη και της Ειρήνης Κατηφόρη το γένος Μπενιζέλου, μετά τις γυμνασιακές σπουδές του στο Αμερικανικό Κολλέγιο, εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδυάζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του ως σπουδαστή με την έντονη συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα των ταραγμένων μεταπολεμικών χρόνων.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως μετά την αποφοίτησή του, «απόλαυσε» τη στρατιωτική του θητεία σε «λόχο (ανεπιθύμητων…) ημιονηγών» της Β. Ελλάδας. Ως νεαρό δικηγόρο σε εποχές «βίας και νοθείας», τον βρίσκουμε υποψήφιο βουλευτή της ΕΔΑ στην ιδιαίτερη πατρίδα του Λευκάδα και, παράλληλα, μέλος της συντακτικής ομάδας και αρθρογράφο στην ΑΥΓΗ.

Επίσης, τις παραμονές, του πραξικοπήματος της 21.4.1967 αναχώρησε με υποτροφία στο Λονδίνο. Εκεί σπούδασε Οικονομικά και αποφοίτησε από το London School of Economics. Δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) και στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Περναμπούκο (Βραζιλία). Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1987-1989 και 1993-1994), Ευρωβουλευτής (1994-2004), μέλος Επιτροπών, εισηγητής και συντάκτης πλήθους σημαντικών Εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής επί Κώστα Σημίτη της Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο (1999-2004), Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Προεδρείο της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης (2002-2003).

newsbeast



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...