Γλιτώνουν την κατάσχεση της περιουσίας τους τα μέλη Δ.Σ εταιρειών

Γλιτώνουν την κατάσχεση της περιουσίας τους τα μέλη Δ.Σ εταιρειών
Γλιτώνουν την κατάσχεση της περιουσίας τους τα μέλη Δ.Σ εταιρειών

ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η EYΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Έτσι τα βάρη της πτωχευμένης εταιρείας ικανοποιούνται από την πτωχευτική περιουσία, χωρίς η διαδικασία να επιζητεί και την εκποίηση της προσωπικής περιουσίας των διοικούντων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η ρύθμιση αφορά κυρίως στη χρήση προς το Δημόσιο, ενώ σε ό,τι αφορά στις τράπεζες ή άλλους ιδιώτες πιστωτές, ισχύει το ίδιο, εκτός και αν, το φυσικό πρόσωπο έχει εκχωρήσει προσωπικές εγγυήσεις, κάτι που συνήθως ζητείται σε ρύθμιση του δανείου από τις τράπεζες, εφόσον δεν υπάρχει υποθήκη.

Με τη ρύθμιση αυτή απεγκλωβίζονται δεκάδες χιλιάδες μέλη διοικήσεων εταιρειών, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας.

Μέχρι τώρα, σε περίπτωση κατά την οποία η εταιρεία είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, δεσμεύονταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της διοίκησης. Ο αναχρονιστικός αυτός νόμος, είχε σαν αποτέλεσμα να δεσμευτούν εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί, προκαλώντας πραγματικό έμφραγμα στις τράπεζες,

Υποχρεωτικά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ήταν αναγκασμένοι να συναλλάσσονται με διάφορα συστήματα εκτός τραπέζης, με συνέπεια να διακινούνται τεράστια ποσά μαύρου χρήματος και το Δημόσιο να χάνει καθημερινά έσοδα. Οι διοικήσεις των εταιρειών που βρίσκονταν σε προβληματική κατάσταση, αντιμετώπιζαν καθημερινά τον κίνδυνο κατάσχεσης προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και αν αυτά αφορούσαν στην πρώτη κατοικία ή καταθέσεις μικροποσών στις τράπεζες.

Με το νέο πτωχευτικό κώδικα ξεκαθαρίζει οριστικά η κατάσταση με δεκάδες χιλιάδες ανενεργές εταιρείες. Πρόκειται για νομικά πρόσωπα που έχουν πάψει εδώ και χρόνια κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά τα χρέη τους εμφανίζονται ως εισπράξιμα από Δημόσιο και τράπεζες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια παραμορφωτική εικόνα. Τα χρέη αυτά, που ουδέποτε θα εισπραχθούν, γιατί οι εταιρείες-κουφάρια δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, εμφανίζονταν ως απαιτήσεις του Δημοσίου.

Με το νέο πτωχευτικό κώδικα, οι εταιρείες αυτές κλείνουν αυτομάτως, χωρίς να χρειάζεται καν αίτηση από τις διοικήσεις τους ή τους μετόχους. Βεβαίως, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται πλουτισμός των διοικήσεων συγκεκριμένων εταιρειών, θα πραγματοποιείται έλεγχος σε βάθος πενταετίας, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δόλιας πτώχευσης. Η εφαρμογή του νέου νόμου ξεκαθαρίζει την κατάσταση, για να γνωρίζουν τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες το πραγματικό μέγεθος των απαιτήσεων.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...