Γνώριζαν στο ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Γνώριζαν στο ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί
Εντείνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για λάθος στρατηγική στο θέμα της Ελλάδας και πως το «φάρμακο» που δόθηκε στην χώρα, δηλαδή η λιτότητα, μάλλον τα χειροτερεύει τα πράγματα παρά τα καλυτερεύει.

Σύμφωνα με άρθρο των Ρέιτσελ Ντονάντιο και Σούζαν Ντάλεϊ στους New York Times, πολλοί είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι ουδέποτε ήταν εφικτοί οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, καθώς και ότι και οι πιέσεις που δέχθηκε η χώρα να το υλοποιήσει έβλαψαν σοβαρά την οικονομία της.

To δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται σε σχετική δήλωση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως στο Ταμείο ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα, Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, επειδή η Ελλάδα είναι στο ευρώ   δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, κάτι που το ΔΝΤ σύστηνσε σε άλλες χώρες στις οποίες είχε παρέμβει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ρουμελιώτης σημειώνει ακόμη πως, αν και το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιεί η τρόικα για να κατακρίνει την Ελλάδα -και να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι ότι η μεγάλη ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αυστηρές περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας τη ζήτηση στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η πρόσφατη κλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα υπό την απειλή της εξόδου της από το ευρώ. Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, η υπομονή φαίνεται να εξαντλείται, ενώ για τη Ελλάδα εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια. Βέβαια, για πολλούς πρόκειται απλώς για διαπραγματευτικό παιχνίδι, αναφέρουν οι NYT.

Όπως σημειώνει το άρθρο, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω των διαφωνιών που εκφράζονται στους κόλπους της τρόικας. «Η τρόικα δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα, οι απόψεις διαφέρουν», σχολίασε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel, Γκουντράμ Βολφ.

Το ΔΝΤ θεωρείται ότι ασκεί διακριτική πίεση για χαλάρωση των όρων λιτότητας, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τη Γερμανία ώστε να πειστούν οι ψηφοφόροι να στηρίξουν τα σχέδια διάσωσης. Στη Γερμανία, πάντως, η κοινή γνώμη φαίνεται να υποστηρίζει ολοένα λιγότερο το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑΠηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...