Γραπτή Ερώτηση του Ν. Μαριά στην Ευρωβουλή για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των πολύτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα

Μαριάς

Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, κατέθεσε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στην Ευρωβουλή Γραπτή Ερώτηση, με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τις πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στη Γραπτή Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «σύμφωνα με στοιχεία, τη μνημονιακή πενταετία 2011-2015 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 110.000 ψυχές. Έρευνα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθορίζει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 αναμένεται να είναι από 8,3-10 εκατομμύρια, μειωμένος δηλαδή κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα».

Στη συνέχεια, ο Νότης Μαριάς τονίζει ότι «την στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα γερόντων και το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι μεγαλύτερο από ποτέ, η κυβέρνηση αποφάσισε να πλήξει για άλλη μια φορά τις πολύτεκνες οικογένειες και τα τέκνα τους. Με το άρθρο 25 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση […], η κυβέρνηση μειώνει το ποσοστό των προσλήψεων του Ν. 2190/1994 από 20% σε 15% χωρίς αιτιολογία. Επισημαίνεται ότι ο νόμος αυτός δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος στην Πολιτεία καθώς οι θέσεις διεκδικούνται μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ».

Επιπλέον, αναφέρει πως σύμφωνα «με το Άρθρο 33 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αλλά και τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη αναγνωρίζεται δικαίωμα ειδικής προστασίας για την πλήρη ανάπτυξη της οικογένειας».

Ενόψει των παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Οικογένεια, ο Νότης Μαριάς ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ενισχύσει τις πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Σύμφωνα με στοιχεία, τη μνημονιακή πενταετία 2011-2015 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 110.000 ψυχές. Έρευνα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθορίζει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 αναμένεται να είναι από 8,3-10 εκατομμύρια, μειωμένος δηλαδή κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα.

Την στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα γερόντων και το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι μεγαλύτερο από ποτέ, η κυβέρνηση αποφάσισε να πλήξει για άλλη μια φορά τις πολύτεκνες οικογένειες και τα τέκνα τους. Με το άρθρο 25 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση […], η κυβέρνηση μειώνει το ποσοστό των προσλήψεων του Ν. 2190/1994 από 20% σε 15% χωρίς αιτιολογία. Επισημαίνεται ότι ο νόμος αυτός δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος στην Πολιτεία καθώς οι θέσεις διεκδικούνται μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Με το Άρθρο 33 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αλλά και τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη αναγνωρίζεται δικαίωμα ειδικής προστασίας για την πλήρη ανάπτυξη της οικογένειας.

Ενόψει των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Οικογένεια, ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ενισχύσει τις πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...