Δήμος Ναυπακτίας: Στο φουλ οι μηχανές για τα νέα έργα, αγνοώντας το προεκλογικό παραλήρημα.

Ακόμη και τούτη την ώρα της προεκλογικής έξαρσης, στο Δήμο Ναυπακτίας αιρετοί και εργαζόμενοι, συνεχίζουμε την καλή προσπάθεια για υλοποίηση των έργων που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση, αλλά και την ένταξη νέων σημαντικών έργων σε διάφορα προγράμματα.

Και για του λόγου το αληθές.

  1. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου  Ναυπακτίας, ως  εταίρος,  στην πρόταση του  ΥΠ. Ενέργειας προς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ολοκληρωμένα έργα LIFE 2018». Ο βασικός εταίρος που θα καταθέσει την πρόταση είναι το Υπουργείο Ενέργειας και επέλεξε μόνο οκτώ δήμους σε όλη την Ελλάδα (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, τέσσερεις νησιωτικούς Δήμους και τον Δήμο Ναυπακτίας) για να συμμετέχουν στην εν λόγω πρόταση.

Αν η πρόταση ευδοκιμήσει, ο Δήμος Ναυπακτίας θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση 788.336,00 €, ώστε να ολοκληρώσει απολύτως, το Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης Απορριμμάτων και να εναρμονιστεί πλήρως με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με τη χρηματοδότηση εξασφαλίζεται:

  • Η δημιουργία μονάδας  κινητού  πράσινου  σημείου για  τον  ορεινό  όγκο  του  Δήμου Ναυπακτίας (συλλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων  συσκευασιών –  ρουχισμού –  επίπλων – παλαιών  αντικειμένων κλπ)
  • Δημιουργία δικτύου συλλογής  προδιαλεγμένων  οργανικών βιοαπόβλητων με εξοπλισμό  οικιακής  κομποστοποίησης και εξοπλισμό  χωριστής συλλογής  βιοαποβλήτων  (καφέ κάδοι)
  • Λειτουργία Βιωματικού Πάρκου Ανακύκλωσης σημείων ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που θα πραγματοποιούνται αυτόματα όλες οι αναγκαίες εργασίας συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των υλικών συσκευασίας,  με  παιδικές  χαρές  από  ανακυκλώσιμα, και   μηχανισμό  άμεσης  ανταποδοτικής ανακύκλωσης .
  1. Άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές στην δημοπρασία για το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο θα εκτελεστεί με έκπτωση 44% και θα κοστίσει 1.440.000 €, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 2.580.000 €. Η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ και με τη συμμετοχή του Δήμου Ναυπακτίας. Με την ολοκλήρωσή του θα αντικατασταθούν οι αμιαντοσωλήνες στην ύδρευση, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι το ύψος της πλαζ, ενώ διαχωρίζεται το δίκτυο ομβρίων από τα λύματα στο ίδιο τμήμα. Επιπλέον αναπλάθεται το τμήμα από την Πλατεία Παπαχαραλάμπους (αλλάζει και η πλατεία), μέχρι την δυτική είσοδο του Κάστρου, στο ύψος της πλαζ. Το έργο έχει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Αιτωλοακαρνανίας. Θα αλλάξει την όψη των δρόμων περιμετρικά της πλατείας του Λιμανιού, αυξάνει παντού το πλάτος των πεζοδρομίων, χρησιμοποιεί ως κύριο υλικό σε οδόστρωμα και πεζοδρόμιο την φυσική πέτρα, σε αρμονία με τα υλικά που ήδη υπάρχουν στην περιοχή. Το καλοκαίρι αναμένεται η έναρξη των εργασιών.
  2. Από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ξεκίνησε η δημοπρασία για το έργο της μετατροπής του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας σε Χ.Υ.Τ. Υπολειμμάτων. Δημοπρατήθηκε το πρώτο υποέργο, η πρόσληψη του Τεχνικού Συμβούλου. Με την ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 15.000.000 €, ο Δήμος Ναυπακτίας, με περιβαλλοντική ευαισθησία, λύνει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες.
  3. Από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ναυπακτίας, δημοπρατήθηκε και η Εκπόνηση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το «Πράσινο Ταμείο». Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του σχεδίου είναι 12 μήνες.

Η ανάπτυξη του ΣΒΑΚ θα ενημερώσει την τοπική κοινότητα για τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας, θα συντονίσει όλα τα εμπλεκόμενη μέρη, θα αποτιμήσει την υπάρχουσα κατάσταση και θα προτείνει δέσμη μέτρων και δράσεων για την υλοποίηση των στόχων. Τα οφέλη επομένως από την υπηρεσία αυτή θα είναι για τον Δήμο Ναυπακτίας  πολλαπλά:

  • καλύτερη λειτουργικότητα του δήμου ως προς τις μεταφορές,
  • περιβαλλοντικά οφέλη μέσω της στροφής προς τη βιώσιμη μετακίνηση και της συνεπαγόμενης εξοικονόμησης ενέργειας,
  • οδική ασφάλεια και εν γένει καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • βελτίωση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης
  • δημιουργία υποδομών για την κίνηση των πεζών (και ΑΜΕΑ)
  • τόνωση της τοπικής αγοράς με την αύξηση της επισκεψιμότητας στον δήμο μας.

Όλα αυτά αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των έργων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο Δήμο Ναυπακτίας.

Συνεχίζουμε την καλή δουλειά, προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας.

ΑλλάΖΟΥΜΕ τη Ναυπακτία

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...