Συζήτηση και λήψη γνώμης για την ανάπτυξη και εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας είχαμε χθες στο δημοτικό συμβούλιο

B.Γκίζας:Nαι στις Α.Π.Ε. Όχι στην ανεξέλεγκτη τοποθέτησή τους

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλησης Γκίζας στην εισήγησή του επεσήμανε την ανάγκη για ελαχιστότερη δυνατή αρνητική επέμβαση στην ανάπτυξη αιολικών και για το λόγο αυτό,πολύ μεγάλη σημασία,έχει η χωροταξία,την ορθή δηλαδή ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας,των Α.Π.Ε.Είμαστε υπέρ των ανανεώσημων πηγών ενέργειας που έχουν σα στόχο την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πλανήτη,αλλά ταυτόχρονα αυτό που θα πρεπει να απαιτηθεί είαι ότι η ανεξέλεγκτη εγκατάστασή τους δεν μπορούν να επιβαρύνουν συγκεκριμένες περιοχές.

Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία αφού λαμβάνεται υπ’όψη και ο τοπικός πληθυσμός,ενώ θα πρέπει να υπάρχει συνολικά ένας σχεδιασμός για την συνολική επιβάρυνση του χώρου.Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή οποιαδήποτε εγκατάσταση σε χώρους που έχουν ιδιαιτερότητες όπως η Βαράσοβα που έχει αρχαιολογική και θρησκευτική αξία,ενώ εμπίπτει και στη ζώνη NATURA.Ανάλογη περίπτωση είναι και η περιοχή της Οξυάς που αποτελεί την απόληξη της οροσειράς της Πίνδου στην περιοχή μας.

Τα βασικά σημεία του ψηφίσματος είναι η θετική γνώμη του δήμου στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε.,προκρίνεται η αναγκαιότητα ενός χωρτοταξικού σχεδιασμού προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα,η διαδικασία αδειοδότηδης νέων αιολικών πάρκων να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του νέου ειδικού πλασίου,όπου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν όλα τα κριτήρια τεχνικής,πολιτιστικής,περιβαλλοντικής και κοινωνικοοικονομικής φύσεως,η αδειοδότηση να γίνεται εκτός δικτύου NATURA,να γίνεται με αιτιολογημένη κατάθεση γνώμης των τοπικών κοινωνιών,αδειοδοτήσεις σε οικολοικά υποβαθμισμένες περιοχές,αντισταθμιστικά οφέλη για τι τοπικές κοινωνίες,ενώ δε γίνεται αποδεκτή καμία ανάπτυξη νέων πάρκων σε Βαράσοβα και Οξυά για τους ανωτέρω λόγους.

Γ.Μπουλές:Δεν μπορεί ο καθένας να τοποθετεί ανεμογεννήτριες όπου θέλει

Πρόκειται για εξόχως πολιτικό θέμα που αφορά όχι μόνο το δήμο Ναυπακτίας,αλλά το σύνολο της χώρας,αφορά την αυτοδιοίκηση η οποία δεν εκφράζει καν θέση,αφού μόνο γνωμοδοτεί κι αυτή η γνωμοδότηση πολύ απλά δε λαμβάνεται υπο’όψη.Αυτό τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Α.Δ.Κ.Ν.πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές.

Κεντρικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χωροταξίας.Και δεν είναι τυχαία αυτή η έλλειψη σε έναν τομέα που έχει ισχυρή χρηματοδότηση και είναι αναμενόμενο να αναπτυχθεί ο τομέας αυτός.Και η θέση γενικότερα ότι θα πρέπει να είμαστε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και υπέρ των Α.Π.Ε είναι σωστή και θα πρέπει να τη στηρίζουμε.Αυτό δε σημαίνει βεβαίως,ότι ο οποιοσδήποτε έχει χρήματα και πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να τοποθετεί ανεμογεννήτριες όπως και όπου θέλει.Το παράδειγμα της Μακύνειας είναι χαρακτηριστικό.Αυτό όμως που είναι σημαντικό_πρόσθεσε ο κ.Μπουλές- είναι ο αποκλεισμός από την ανάληψη δραστηριότητας στον τομέα αυτό.Θα μπορούσαμε να εξοικονομούμε ρεύμα pρος όφελος των δημοτών και το πλεονάζον ρεύμα να το επιστρέφουμε στη ΔΕΗ.Αυτή τη δυνατότητα μας την έχουν απαγορεύσει και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα.

Και ενώ τοποθετούν ανεμογεννήτριες πάνω από τα κεφάλια μας,ωστόσο μας αφαιρούν το δικαίωμα να λαμβάνουμε τέτοιες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες.

Τα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα του δήμου Ναυπακτίας που είναι η Βαράσοβα και η Οξυά ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μια θετική στάση απέναντι στο ψήφισμα,υπερασπίζοντας ενεργητικά αυτά τα οποία λέμε.

Ότι έχουν βγει μελέτες για τη Βαράσοβα αν και αποτελεί σημείο ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,εντούτοις αδιαφορούν για όλα αυτά αλλά και για το τι λέει η τοπική κοινωνία.Ο δήμος θα πρέπει να βγει μπροστά και να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μη γινει αυτή η ασχήμια η οποία δεν είναι πρόβλημα της Ναυπακτίας μόνο,αλλά ολόκληρης της χώρας.

Για να έχουμε τις τοπικές κοινωνίες μαζί μας,τόνισε ο κ. Μπουλές,θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους.Θα ήταν ορθό να ενημερωθούμε το πως κατανεμήθηκαν τα χρήματα στις τοπικές κοινωνίες που προήλθαν από τις Α.Π.Ε.Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η λήξη ζωής όλων αυτών των ανεμογεννητριών.Θα πρέπει να προστεθεί το στοιχείο αυτό στο ψήφισμα,γιατί δεν μπορεί να μην είναι δέσμευση της πολιτείας το τι θα γίνουν όλες αυτές οι κατασκευές μετά τη λήξη της ζωής τους.Θα πρέπει με κάποιο τρόπο οι επενδυτές να δεσμεύονται για την απομάκρυνσή τους

Αν.Κοτσανάς:Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να τοποθετεί αιολικά πάρκα αν δεν έχει την κοινωνική άδεια

Όταν μιλάμε για ψήφισμα θα πρέπει να έχει διαπαραταξιακό χαρακτήρα και κάτι τέτοιο δεν αποφαίνεται από τη συζήτηση αυτή.Αυτό σημείωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ Α.Κοτσανάς.

Σημείωσε δε,ότι το πόρισμα που ελήφθη μέσα απο τις διεργασίες τεχνοκρατών και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Λουκόπουλου δεν είναι ακριβώς έτσι.Εγώ δεν μπορώ να το δω θετικά.Παρατηρώ έναν δήμαρχο αποσπασματικά από τη στιγμή που σε όλη την περιφέρεια υπάρχει μια ένταση όσον αφορά τα αιολικά πάρκα,μας φέρνετε ένα ευχολόγιο λες και κάτι θέλετε να προλάβετε.

Εμείς ως Αντιρριώτες, έχουμε αρκετή εμπειρία με τον “Γολγοθά του Μολυκρείου” γιατί περί “Γολγοθά” πρόκειται,είχαμε πάει στο Σ.τ.Ε. χάνοντας για μία ψήφο δύο ψηφοφορίες,επί δημαρχίας Κολοβού και Αγγελόπουλου.Η τελευταία ανεμογεννήτρια στο Μολύκρειο είναι στα 500 μέτρα από τον οικισμό με ότι αυτό συνεπάγεται στην όχληση που προκαλεί στον οικισμό,ενώ κατόπιν δικών μας ενεργειών είχαμε αποτρέψει την τοποθέτηση δύο ακόμη ανεμογεννητριών μέχρι το ύψος της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ στο ΒΙΟΝΥΛ.Κι ενώ το έγκλημα έχει συντελεστεί τοπικά,καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μία απόφαση με ισοζύγιο κατά το δοκούν.Θα πρέπει να γνωρίζουν αυτοί οι 4 κολοσσοί,ότι θα πρέπει να διαθέτουν την κοινωνική άδεια.Και ο κόσμος έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του,την κοινωνική αυτή άδεια δεν τη δίνουν κ. Γκίζα οι τεχνοκράτες που σας συμβουλεύουν αλλά οι τοπικές κοινωνίες.Και όποιος τολμήσει να αδιαφορίσει ως προς τις τοπικές κοινωνίες θα πάθει ότι έπαθαν στην Τήνο και την Άνδρο.Κανείς πλέον δεν εμπιστεύτεται κανέναν.

Ανεμογεννήτριες στην Τήνο: Να συνδυαστεί η επίτευξη των ...

Εκ του πονηρού φέρνετε το θέμα προκειμένου να λειάνετε τα πράγματα,για να έρθουν οι επενδυτές στην περιοχή μας και να μην αποπεμφθούν.Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν η παράταξή μας δεν ψηφίζει την εισήγηση και δεν είναι υπέρ της δημιουργίας κανενός τέτοιου πάρκου στα γεωγραφικά όρια του δήμου Ναυπακτίας ανέφερε ο κ. Κοτσανάς

Τ.Λουκόπουλος:Iσόρροπη κατανομή των Α.Π.Ε-Ο δήμος συμμέτοχος στα κέρδη

Το μη χείρον βέλτιστον ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Τ.Λουκόπουλος.

Υπάρχουν δραστηριότητες που έχουν τα καλά και τα κακά.Όταν το ισοζύγιο είναι θετικό,τότε αναγκαστικά πάμε προς αυτή την κατεύθυνση.Από τις Α.Π.Ε. έχουμε πολλά να κερδίσουμε,αλλά θα πρέπει να πάμε προσεκτικά.

Δεν μπορούμε να φορτώσουμε μία περιοχή με ανεμογεννήτριες και άλλες περιοχές να είναι “γυμνές” τελείως.Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε στην περιοχή της Μακύνειας,ακριβώς δίπλα στο θέατρο.Σε τέτοιες περιοχές πρέπει να είμαστε αντίθετοι.Όπως και στην περιοχή της Βαράσοβας.Ο κ. Λουκόπουλος μάλιστα αποκάλυψε -όσο ήταν δήμαρχος- μία συζήτηση που είχε με εκπρόσωπο εταιρίας διαχείρισης Α.Π.Ε. για την περίπτωση ως αντιστάθμισμα της τοποθέτησης να παραχωρηθεί μία ανεμογεννήτρια στο δήμο,όταν η ΔΕΥΑΝ λ.χ. δαπανά για ρεύμα ετησίως περίπου στις 600.000 ευρώ.Σ αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε ο κ. Λουκόπουλος ο δήμος θα μπορούσε να λάβει δάνειο για την αγορά μιας τέτοιας ανεμογεννήτριας πληρώνοντας το κόστος κτήσης της.

Γ.Γούλας:Nα γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα σημεία των Α.Π.Ε.- Να αποδίδονται τα πραγματικά οφέλη στις τοπικες κοινωνίες

Οι Α.Π.Ε είναι μια ανάγκη για την εποχή και τα θετικά τους εκ των πραγμάτων είναι πολύ περισσότερα απ τα αρνητικά τους.Ήδη έχουν αντικαταστήσει ένα μέρος της ενέργειας,ενώ τα επόμενα χρόνια τα αιολικά πάρκα θα αυξηθούν.

Ένα πράγμα όταν μας κάνει καλό δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε οπουδήποτε.Δεν θα πρέπει να στήνονται αιολικά πάρκα σε περιοχές που μπορούν να σηκώσουν ανάπτυξη άλλης μορφής,όπως είναι η περιοχή της Βαράσοβας.Αυτό τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Γ.Γούλας.

Ο κ. Γούλας πρότεινε να έρθουν οι θέσεις μελλοντικών πάρκων στην περιοχή στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να γνωρίζουμε και να αποφασίσουμε εκ των προτέρων.Θα πρέπει δλδ να πάρουμε από το υπουργείο όλες τις πιθανές θέσεις και θα πρέπει να γνωμοδοτήσουμε επ’αυτών έγκαιρα.Στην αντίθετη περίπτωση,μπορεί να δημιουργηθεί η αίσθηση στις τοπικές κοινώνίες ότι πίσω από τη μη έγκαιρη γνωμοδότητση κάτι άλλο μπορεί να κρύβεται.Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα του τι θα γίνει στην περιοχή.

Ένας Λάκωνας στη Στουτγκάρδη «ανοίγει τα μάτια» στο ΣτΕ για τις ...

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η δικαιοσύνη στα οφέλη των τοπικών κοινωνιών απλό τις ανεμογεννήτριες.Εδώ υπάρχει ένα κακό προηγούμενο από τα πρώτα αιολικά πάρκα που έχουν τοποθετηθεί,όπου δεν υπάρχει σχετική διαφάνεια και τα κίνητρα τα οποία δίνονται ώστε να αποδέχονται στην περιοχή τους την εγκατάσταση των αιολικών αυτών πάρκων,φροντίσαμε να τα αποξηλώσουμε ως δημοτικό συμβούλιο.

Ενω προβλέπεται -τόνισε ο κ. Γούλας- ένα ποσοστό 2% επί του τζίρου που κάνει ένα αιολικό πάρκο να δίνεται στις κοινότητες που το φιλοξενούν και ένα ποσοστό 1% στα νοικοκυριά της περιοχής γα να πληρώνουν το ρεύμα, δίνεται τελικά στις τοπικές κοινωνίες όχι το 2% αλλά το 80% του ποσοστού αυτού (του 2%) και επειδή οι τοπικές κοινωνίες έπαιρναν αυτό το ποσοστό,τους έκοβαν το τεχνικό πρόγραμμα,τη ΣΑΤΑ,λέγοντάς τους ότι οποιοδήποτε έργο γίνει στην περιοχή θα γίνει απ αυτά τα χρήματα.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν και να φιλοξενούν ανεμογεννήτριες στις περιοχές τους και ουσιαστικό όφελος να μην υπάρχει.

Θα πρέπει λοιπόν στις περιοχές αυτές να δίνεται το 100% των χρημάτων που τους αντιστοιχούν και να δίνεται κανονικά και η ΣΑΤΑ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αποδεχτούν ανεμογεννήτριες στις περιοχές τους.

Ρεπορτάζ Γ.Κοργιαλάς



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...