Στη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι αποκαλύψεις για το τι έλαβε χώρα το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 στο ΕΣΚΕ πληθαίνουν. Κατά τη διάρκεια της σημερινής 14ης ημέρας της κατάθεσης του, ο  δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, προχώρησε σε μία σημαντική αποκάλυψη.

Ο επιπυραγός του Π.Σ. επικαλέστηκε συνομιλίες που αποτελούν μέρος της δικογραφίας, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες από τις οποίες προκύπτει ότι ζητήθηκε άδεια του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση των εναέριων μέσων, επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα είναι ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα  για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση  του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδο ειδικά την ώρα που οι επίγειοι εκλιπαρούσαν για εναέριες δυνάμεις. Τελικά ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα; Και αν συνέβαινε αυτό δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ο τότε αρμόδιος υπουργός περιλαμβάνεται στη λίστα των μαρτύρων στην υπόθεση και πρόκειται το επόμενο διάστημα να είναι ένα από τα πρόσωπα που θα καταθέσουν ενώπιον του ακροατηρίου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Γκιαούρη ζήτησε από τον κατηγορούμενο Ιωάννη Φωστιερη, τότε διοικητή του ΕΣΚΕ να τοποθετηθεί επί της αναφοράς του κ. Λιοτσιου, με εκείνον να επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που υπάρχει η φυσική και η πολιτική ηγεσία και είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ με μια στάθμιση προτείνω στη ηγεσία και μου λένε που να επέμβω».

Πρόεδρος: Σε αυτό που είπε για τον υπουργό;

Δ.Λιότσιος : Στις συνομιλίες αναφέρεται : «Θα σου πω τώρα. Θα ρωτήσω τον υπουργό».

Πρόεδρος: .Αν είναι έτσι τι νόημα έχει;

Ι.Φωστιερης: Όταν είναι παρών η φυσική και η πολιτική ηγεσία αναφερόμαστε στον ανώτερο.

Πρόεδρος : Η πολιτική ηγεσία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της πυροσβεστικής;

Ι. Φωστιερης : Έχει το δικαίωμα. Είναι ο διοικητής.

Πρόεδρος: Γνωρίζει τους κανόνες πυροσβεστικής τέχνης και στρατηγικής για να κάνει ορθή επιλογή;

Ι.Φωστιερης: Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δυο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα  διαθέσιμο εναέριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός δίνω εντολή για απογείωση. Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση. Αυτά όλα είναι ένα κλειστό κύκλωμα της πολεμικής αεροπορίας.Τις δικές μου συνομιλίες  έδωσα αμέσως στους εισαγγελείς .Το δικό τους κομμάτι όμως ,η Πολεμική Αεροπορία για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να έχουμε καμία απολύτως παρέμβαση.

Στο κ. Λιότσιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση υπέβαλε ερωτήματα και ο συνήγορος υπεράσπισης του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, τον οποίο ο μάρτυρας έχει καταγγείλει για πιέσεις και απειλές, ζήτημα για το οποίο ο κ. Ματθαιόπουλος, δικάζεται τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Ο δικηγόρος επισήμανε πως ο Β.Ματθαιοπουλο μόνος του προσκόμισε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με όλα τα πρόσωπα για να δείξει τι έγινε στις κρίσιμες ώρες χωρίς διάθεση να αποκρύψει ο,τιδηποτε.

Ερωτήσεις στον μάρτυρα υπέβαλε και η συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Γκολφίνου ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τα επίγεια μέσα του Π.Σ.

Η δίκη συνεχίζεται στις 6 Απριλίου 2023.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...