Δεν εμβολιάζονται κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οι Ελληνίδες

Δεν εμβολιάζονται κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οι Ελληνίδες
Μόλις τέσσερις στις δέκα έφηβες στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρά το γεγονός πως το εμβόλιο αυτό αποτελεί το πρώτο σκεύασμα που ανακαλύφθηκε για την πρόληψη μιας μορφής.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γυναικείου πληθυσμού επιβάλλει την ένταξη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας, σύμφωνα με τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου  «ΑγκαλιάΖΩ».

Ο Όμιλος ολοκλήρωσε εκστρατεία ενημέρωσης στη χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, επικοινωνώντας την αξία, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά και τη σημασία του Παπ Τεστ και του HPV DNA TEST για την πρόληψη αυτού του «γυναικείου» καρκίνου. Περίπου 400 Ελληνίδες κάθε χρόνο πλήττονται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Είναι παράλογο και απάνθρωπο σήμερα να νοσούν και πολύ περισσότερο να πεθαίνουν γυναίκες από λοίμωξη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Γι ’αυτό ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας, την Επιστημονική Κοινότητα και τους συναρμόδιους φορείς την ένταξη του εμβολίου στα σταθερά εμβολιαστικά τους προγράμματα όπως άλλωστε γίνεται και στις άλλες χώρες» αναφέρει η πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ κυρία Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου.

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κατά στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV), o oποίος μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες συνήθως με την σεξουαλική επαφή. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες ετησίως, με τις μισές (275.000) να έχουν μοιραία κατάληξη.

Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος ανέρχεται περίπου σε 50.000 και στις ΗΠΑ στις 13.000.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 6% των Ελληνίδων ηλικίας 18-60 ετών είναι φορείς ογκογόνων τύπων του HPV. Ο πλέον ογκογόνος HPV τύπος, ο τύπος 16, είναι και ο πλέον συχνός, τόσο διεθνώς όσο και στις Ελληνίδες.

Στη χώρα μας,  σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συστήνεται για κορίτσια 12-15 ετών και κορίτσια 15-26 ετών, εφόσον δεν έχουν εμβολιασθεί σε μικρότερη ηλικία. Ωστόσο η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, περίπου στο 37%, παρά το γεγονός πως το εμβόλιο αυτό αποτελεί το πρώτο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε για την πρόληψη μιας μορφής καρκίνου.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως πρέπει να εντατικοποιηθεί η ενημέρωση των εφήβων στα σχολεία από επαγγελματίες υγείας και να διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικά με  τα οφέλη του τεστ Παπανικολάου και του HPV εμβολίου στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...