Δεν πέρασε ο τσαμπουκάς με το casus belli των Τούρκων

Δεν πέρασε ο τσαμπουκάς με το casus belli των Τούρκων

Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης – Αυστηρή προειδοποίηση του Αλέξη στον Τσαβούσογλου

 

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντέδρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο τσαμπουκάς του Τσαβούσογλου και οι απειλές για Casus Belli δεν πέρασαν. Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός στην πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργός Εξωτερικών έστειλε σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα που συνεχίζει να… γαβγίζει επιδιώκοντας να γίνει ρυθμιστής της αιγιαλίτιδας ζώνης και στο Ιόνιο.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, απορρίπτοντας τις απειλές βίας και τις αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια. Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι η κλήση του Έλληνα πρεσβευτή στην Τουρκία δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη από την Παρασκευή, πριν από τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για τα 12 μίλια. Πάντως η Άγκυρα επιχείρησε να συντηρήσει την ένταση και γι’ αυτό η απάντηση της στην Αθήνα έγινε σε υψηλούς τόνους.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε οποιοδήποτε βήμα δεν βασίζεται στην κοινή αποδοχή [αποφάσεων] στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν ακτές. Η διακήρυξη της τουρκικής Βουλής που χρονολογείται από την 8η Ιουνίου του 1995 περιλαμβάνει μια αναγκαία προειδοποίησης και βρίσκεται σε ισχύ και σήμερα. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας διαβιβάστηκαν στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα».

Ερωτήματα προκαλεί η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η Άγκυρα ειδικά για το Casus Belli που αφορούν κυρίως διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

«Όποτε επιχειρήσει την ένταση η Ελλάδα δίνουμε την αναγκαία απάντηση, την δώσαμε, και όταν χρειαστεί τους λέμε τα όριά τους». Για παράδειγμα, «στο θέμα των 12 μιλίων υπάρχουν και οι αποφάσεις της Βουλής μας στο παρελθόν (σ.σ.: Casus Belli), επομένως και αυτές ισχύουν. Η Ελλάδα, αντί να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις που να προκαλούν ένταση, πρέπει στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων που άρχισαν πριν από μας, να σκεφτούμε πως θα τα λύσουμε, με διπλωματία με άλλη μέθοδο».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/345501-Den-perase-o-tsampoykas-me-to-casus-belli-ton-Toyrkon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...