Δεσποτόπουλος : “Η ιστορία των Ελλήνων της Μ. Ασίας είναι τρισένδοξη”

Δεσποτόπουλος :
Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες το συνέδριο από τον Σύνδεσμο Φιλίας Εθνών με θέμα τον Μικρασιατικό Ελληνισμό στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μεταξύ των κορυφαίων στιγμών του συνεδρίου, ήταν οι ομιλίες των Μικρασιατών ή Μικρασιατικής καταγωγής προσωπικοτήτων που τιμήθηκαν με το χρυσό μετάλλιο του Σ.Φ.Ε, έλαβαν τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη του, ως δείγμα ελάχιστης αναγνώρισης για την προσφορά τους στον Ελλαδικό χώρο στους τομείς των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού, για το κοινωνικό τους έργο και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. ‘Ολοι τους έχουν εργαστεί για τη διάσωση και διάδοση του Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Πρόεδρός της, μέλος ξένων Ακαδημιών, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Νανσύ,
απευθυνόμενος  στους συνέδρους, είπε: «Η ιστορία των Ελλήνων της Μ. Ασίας είναι τρισένδοξη και φαντασμαγορική στις τρεις χιλιετίες της, με την απαράμιλλη πνευματική μεγαλουργία των πρωτοπόρων των Ελλήνων, με την πολύμορφη παραγωγική εργασία, με την ναυτεμπορική δράση τους, με τους γενναίους αμυντικούς αγώνες τους, με τις ώρες ευτυχισμένης ζωής, με την ευσέβεια, τη σωφροσύνη τους, τον ανθρωπισμό, την καρτερία τους, την ειδική συνοχή τους και την αντοχή της εθνικής αυτοσυνειδησίας τους επί τριάντα συναπτούς αιώνες”.

Ο Πάνος Λιγομενίδης, μέλος και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Maryland, Stanford, UCLA, ειδικός ερευνητής Ιατρικών εφαρμογών, στην ανάπτυξη και εφαρμογή των Νευρωνικών δικτύων, ανέφερε στην ομιλία του: «Οι διαπιστώσεις από όλα τα μέρη του κόσμου συμπίπτουν. Έχουμε εισέλθει σε μια παγκόσμια κρίση, η οποία δεν είναι μόνο κρίση οικονομική. Είναι κρίση ευρύτερα κοινωνική και βαθύτερα πνευματική. Εδώ στην Ελλάδα, χωρίς οραματισμό, όλοι μας νοιώθουμε χαμένοι, ιδίως οι νέοι μας. Πρέπει να ξαναβρούμε την γλώσσα μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς για λογαριασμό μας».

Σπουδαία ήταν και η ομιλία του Γιάννη Παρμακέλη, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, γλύπτης, μαθητής των Γιάννη Μόραλη και Γιάννη Παππά που μετά από μια αναφορά «στα εξαιρετικής  αξίας γλυπτά της Περγάμου» πρότεινε, «να ζητηθούν αντίγραφα από το Μουσείο του Βερολίνου όπου βρίσκονται, προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας για να εκτεθούν σε ειδικό Μουσείο στην Αθήνα, το οποίο έπρεπε  να υπάρχει».

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν από τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδάς. Ωστόσο δε μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, λόγω ασθενείας και  το βραβείο του, παρέλαβε η Ηρώ Σγουράκη, η οποία μετέφερε τις ευχαριστίες και το χαιρετισμό του.
Βραβεύθηακν επίσης : ο επιχειρηματίας Λάζαρος Ευφραίμογλου,  η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα, η σκηνοθέτης και παραγωγός Ηρώ Σγουράκη-Αλεξιάδου και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Στη συνέχεια διαβάστηκε ψήφισμα, από τη Γεν.Γραμματέα του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών κ. Αμαλία Πορτάλιου, που επεσήμανε «την ανάγκη βαθύτερης μελέτης και προβολής  της παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη. Παράλληλα  ζητείται να παραχωρηθεί «χώρος από τις αποδεσμευμένες πλέον 8 Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στους Μικρασιατικούς φορείς ώστε να λειτουργήσει ενοποιημένο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού- Μικρασιατικό Σπίτι». Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...