Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις που πτώχευσαν

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Δεύτερη ευκαιρία δίνεται σε επιχειρηματίες που πτωχεύουν λόγω πραγματικής αδυναμίας, ενώ μπαίνει φρένο σε δόλιες πτωχεύσεις με συνοπτικές διαδικασίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εξυγίανση των βιώσιμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό κώδικα που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε όσους επιχειρηματίες πτωχεύουν εξαιτίας πραγματικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Μάλιστα ορίζει ότι, εφόσον ο επιχειρηματίας επιδεικνύει καλή πίστη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του και ο ίδιος παραμείνει συνεργάσιμος – και εφόσον υποβάλει σχετική αίτηση – μετά την παρέλευση δύο ετών μπορεί να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών του που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.

Προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης, αυτή θα πρέπει να έχει συναφθεί από τον οφειλέτη και από πιστωτές του που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτων ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων. Αν η συμφωνία συναφθεί μόνον από πιστωτές, χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, τότε είναι έγκυρη εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται, κατά τον χρόνο σύναψης της συμφωνίας, σε παύση πληρωμών.

Η συναίνεση του οφειλέτη είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση συμφωνίας εξυγίανσης. Στόχος είναι οι μη συνεργάσιμοι οφειλέτες να μην παρακωλύουν τις διαδικασίες και τα σχέδια εξυγίανσης να μπορούν να προχωρούν και χωρίς την δική τους σύμφωνη γνώμη. Αυτό προβλέπεται, όμως, αυστηρά και μόνο στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών και δεν λαμβάνουν, έστω και την ύστατη στιγμή, μέτρα για να αποφευχθεί η πτώχευση της εταιρείας.

Επιπλέον τιμωρείται με ποινικές κυρώσεις ο μη συνεργάσιμος οφειλέτης ο οποίος δεν προσκομίζει να αναγκαία στοιχεία για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της επιχείρησης του στο δικαστήριο και για να δικαιολογήσει την στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα αίτηση πτώχευσης μπορεί να υποβάλλει και ο οφειλέτης υπό την προϋπόθεση να προσκομίσει όλες τις οικονομικές καταστάσεις και βεβαιώσεις για χρέη προς το δημόσιο ώστε το δικαστήριο να μπορεί να εξετάσει ενδελεχώς και ουσιαστικά την υπόθεση.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει και διαδικασίες fast track. Καταργείται για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών το άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης καθώς όπως αποδείχθηκε χρησιμοποιήθηκε παρελκυστικά από πολλούς οφειλέτες ώστε να επιτύχουν την ασυλία έναντι των πιστωτών τους ενώ διατηρείται, με συγκεκριμένους όρους, η δυνατότητα εξυγίανσης της εταιρείας εντός της πτωχευτικής διαδικασίας.
Επιπλέον εισάγεται ο ρόλος του εισηγητή πτωχεύσεων που αντικαθιστά τις αρμοδιότητες του πτωχευτικού δικαστηρίου, με στόχο τον ουσιαστικό έλεγχο για να αποφεύγονται οι δόλιες χρεοκοπίες, ενώ περιορίζονται και οι περιπτώσεις προσφυγής στο πτωχευτικό δικαστήριο ή στον εισηγητή.

Επίσης, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στο αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο να αναθέτει – εφόσον το κρίνει σκόπιμο – στον οφειλέτη τη διοίκηση της πτωχευτικής περιούσιας είτε η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε από τον ίδιο είτε από τους πιστωτές του.
Τέλος, περιορίζεται το χρονικό διάστημα εξέτασης και ολοκλήρωσης από το δικαστήριο μιας αίτησης και του σχεδίου εξυγίανσης καθώς ο οφειλέτης θα μπορεί να καταθέτει σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας του είτε ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησης του είτε το αργότερο εντός τριών μηνών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...