Δημητσάνα: Το στολίδι της Αρκαδίας!

Δημητσάνα: Το στολίδι της Αρκαδίας!
Χτισμένη σε περίοπτη θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και σε υψόμετρο από τα 950 μέχρι και τα 1080 μέτρα, η Δημητσάνα είναι μια πανέμορφη κωμόπολη στο κέντρο της ορεινής Αρκαδίας με πλούσια ιστορική παράδοση.

Πρόκειται για ένα πόλο έλξης πολλών τουριστών αλλά και για ένα φυσικό ησυχαστήριο που συνδυάζει τα πάντα σε τέλειες αναλογίες: κοσμική και απομονωμένη παράλληλα.

Αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίρια της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τα γεφύρια και τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας με τα πάλαια μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους και το μουσείο υδροκίνησης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το φυσικό κάλλος του τόπου δεν είναι τυχαίο ότι είχε εμπνεύσει τον μύθο του ιερού λουτρού του Δία στον ποταμό που εξ αυτού ονομάστηκε Λούσιος (εκεί που λουζόταν ο Δίας).

Ο ποταμός Λούσιος και το φαράγγι του αποτελούν ένα φυσικό αξιοθέατο της περιοχής, στα οποία υπάρχουν αρκετά σημεία πρόσβασης δίπλα από τα ορμητικά νερά. Για τους τολμηρούς υπάρχει μια πανέμορφη διαδρομή -τα γνωστά μονοπάτια του Λούσιου- για την περίπτωση που θέλετε να κάνετε μια αξέχαστη πεζοπορία. Να έχετε βέβαια κατά νου ότι για να τα διασχίσετε χρειάζεστε περίπου τέσσερις ώρες. Το ποτάμι διατίθεται επίσης για ράφτινγκ και καγιάκ.

Λίγο πάνω από τον Λούσιο και μόλις 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Δημητσάνας, θα βρείτε το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο στο οποίο παρουσιάζονται οι τρόποι χρήσης του νερού ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά πως πως λειτουργούσαν οι νεροτριβές όπου πλένοντας τα ρούχα, το βυρσοδεψείο, ο αλευρόμυλος και φυσικά ο μπαρουτόμυλος για την παραγωγή μπαρουτιού.

Πέρα από τις βόλτες στα πετρόκτιστα μονοπάτια. Η Δημητσάνα φημίζεται για το καλό και φτηνό της φαγητό. Σε κάθε χωριό θα βρείτε μια ταβέρνα που δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με τις αθηναϊκές και διατηρεί τις ποσότητες στο φαγητό στα επίπεδα της παραδοσιακής Ελληνίδας μάνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταβέρνα «Το Λάθος» στην Καρκαλού, που διατηρεί μια οικογένεια και το φαγητό δεν θα μπορούσε να είναι πιο σπιτικό. Το όνομά της οφείλεται στην τοποθεσία της στην οποία αν δεν την ξέρει κάποιος μπορεί να βρεθεί μόνο κατά λάθος.

ΤΑΞΙΔΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...