Δημιουργοί: “Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει”

Δημιουργοί: “Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει”
Δημιουργοί:


22/01/2020 – 22:35

Με την παρουσία δεκάδων καλλιτεχνών από όλους τους χώρους, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, όπου οι καλλιτέχνες μίλησαν για την επόμενη ημέρα που επιδιώκουν μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ, στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το παρών, μεταξύ άλλων έδωσαν ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Στάθης Δρογώσης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Ελένη Γιαννατσούλια, ήταν μερικοί μόνο από εκείνους που παρευρέθηκαν στο Άλσος όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου.

Βασικό αίτημα των δημιουργών είναι να αδειοδοτηθεί άμεσα η ΕΔΕΜ, ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα έσοδά από τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους, ενώ -όπως είπαν- δεν επιθυμούν την εμπλοκή ιδιωτών αλλά να αποφασίσουν οι ίδιοι σε ποιους τεχνοκράτες θα δώσουν την διαχείριση των δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει ορισμένα ζητήματα, όπως την ύπαρξη πλάνου βιωσιμότητας το οποίο οι δημιουργοί υποστήριξαν ότι θα έχουν έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

δημιουργοι

Αναφορικά με τη μεταβίβαση των στοιχείων της ΕΥΕΔ (Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) στην ΕΔΕΜ, που διεκδικούν οι καλλιτέχνες, δεν ανέφεραν συγκεκριμένα ποια περιουσιακά στοιχεία διεκδικούν, πλην των 3 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν κρατική ενίσχυση, χωρίς να διευκρινιστεί ο νομικός τρόπος που θα γίνει αυτό.

“Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει”

“Ο,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει”. Και: “Ούτε άμ, ούτε εμ, άδεια τώρα στην ΕΔΕΜ”. Και: “Λίνα βγες στο μπαλκόνι να μας δεις”.

Αυτά τα, φτιαγμένα επί τόπου, συνθήματα φώναζαν οι δημιουργοί κάτω από το μπαλκόνι της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο υπουργείο.

Η διαδήλωσή τους ως επιστέγασμα της μεγάλης συνέντευξης Τύπου που είχαν δώσει πριν ενωμένα τα σωματεία του ελληνικού τραγουδιού (“ΑΣΜΑ450+”, “ΜΕΤΡΟΝ”, “ΣΩΜΣΕ”, “ΥΠΕΡΒΑΣΗ”) στο Άλσος, ήταν κατά τα φαινόμενα το προοίμιο μίας πολύ μεγαλύτερης κινητοποίησης «που ουσιαστικά ξεκινάει από σήμερα” και θα κλιμακωθεί -όπως ειπώθηκε ξεκάθαρα από όλους-, με ένα και μοναδικό αίτημα. Να αδειοδοτήσει η υπουργός Πολιτισμού την αυτοδιαχειριζόμενη Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής άμεσα.

Διαφορετικά “θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς”, όπως είπε ξεκάθαρα ο Φοίβος Δεληβοριάς, εκπροσωπώντας στη συνέντευξη Τύπου το «Ασμα 450+”.

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...