Επιστολή του Συντονιστή Γενικού Διευθυντή του ΟΑΚΑ, Δωριέα Κωνσταντίνου Χαλιορή προς τον Δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη :

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητέ Γιώργο,

Θα  ήθελα να εκφράσω την θλίψη  μου για το  χαμό του συμπολίτη μας αλλά  και την ευγνωμοσύνη μου για το κύμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και εθελοντισμού που  αναπτύχτηκε κατά  τη  διάρκεια των δύσκολων στιγμών που  έζησε η  Δωρίδα. 

Κύριε δήμαρχε, θα ήθελα να σας προτείνω, να πραγματοποιηθεί στο σημείο που δόθηκε η μάχη με τις φλόγες, “αναδάσωση μνήμης”, τιμώντας τους εθελοντές αλλά και την μνήμη του συντοπίτη μας, που έδωσαν μάχη στο πύρινο μέτωπο.

Για τον παραπάνω σκοπό θα ήθελα να δεχθείτε και την δική μου συμβολή, με την διάθεση 1.500 δασικών και καλλωπιστικών δενδρυλλίων. Η επιλογή του είδους των δενδρυλλίων, πραγματοποιήθηκε με βάση την επιβραδυντική τους ιδιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η μυρτιά, ως αειθαλής θάμνος της ελληνικής φύσης με μεγάλη καλλωπιστική αξία εξαιτίας της κομψής εμφάνισης του φυλλώματος, της πλούσιας ανθοφορίας της, ο ράμνος, αειθαλής θάμνος με γυαλιστερά, βαθυπράσινα και δερματώδη φύλλα, η κουμαριά, αειθαλής μεγάλος θάμνος ή μικρό δέντρο με ελάχιστες απαιτήσεις, αναπτύσσεται σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές με καλά αποστραγγιζόμενα και σχετικά όξινα εδάφη, η χαρουπιά, δέντρο αείφυλλο που ανήκει στην οικογένεια των κυαμοειδών και καλλιεργείται εύκολα και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη. 

Θα  ήθελα  να  δηλώσω  παρόν,  με  την  έμπρακτη συμβολή μου  στην  προσπάθεια να  ενισχύσουμε το  εθελοντικό κίνημα, να συνεισφέρω και εγώ από πλευράς μου, στην ανάκαμψη του τόπου μας, στις  δύσκολες  στιγμές  που  βιώνουμε, λόγω των πυρκαγιών. 

Είναι χρέος μας,  η στήριξη των  συμπολιτών μας και η ανακούφισή τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διανύει η Δωρίδα και  συνολικά η χώρα μας και αποτελεί ευθύνη όλων μας.  Με  συλλογική  προσπάθεια για την στήριξη των πληγέντων, θα  καταστεί άμεση και εφικτή η αποκατάσταση του φυσικού  περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και  θα  αξιοποιηθούν με  τον  κατάλληλο τρόπο τα προσφερόμενα δενδρύλλια, ώστε να ευδοκιμήσουν. 

Οι  αρχές, οι αξίες  και  τα  ιδεώδη του  εθελοντισμού  είναι  τα  στοιχεία  που  αναβαθμίζουν και προβάλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, την ομαδικότητα. Ο  εθελοντισμός είναι κατάθεση ψυχής και  ένας  τρόπος να επιδείξουμε την  ελάχιστη δυνατή  συνεισφορά μας στην αποκατάσταση των δυσκολιών που βρίσκεται αντιμέτωπος ο Δήμος Δωρίδος. Με  μικρές  και  μεγάλες δυνάμεις, μπορούμε  να  περιορίσουμε  τις  συνέπειες της  περιβαλλοντικής καταστροφής, να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και  να  βοηθήσουμε τον τόπο μας  να  “αναπνεύσει”.

Η  ενίσχυση των  δασικών περιοχών του Δήμου, μέσω της αναδάσωσης, θα επισπεύσει την φυσική αναγέννηση του οικοσυστήματος της δασικής περιοχής. Μένοντας πιστοί στις βασικές  αρχές  της  αναδάσωσης και  τις κατευθυντήριες  γραμμές  που  θα  δοθούν από τους  ειδικούς , τα  αποτελέσματα θα  δικαιώσουν τον  κόπο και  τις  προσπάθειες  των  ανθρώπων  που  θα  συμβάλλουν  σε  αυτό  το  δύσκολο και  «επίπονο»  έργο. 

Συμβάλλοντας στην  αποκατάσταση  των  ζημιών από τις  πυρκαγιές,  εξασφαλίζουμε στα  παιδιά  μας  προοπτική και  ελπίδα. Όλοι μαζί, μπορούμε  να  διαμορφώσουμε  μία  επόμενη  μέρα με  προοπτική,  τόσο  για  την  κοινωνία,  όσο  και  για το  περιβάλλον  και  να  προσθέσουμε νέα  κεφάλαια στην  Ιστορία  της  χώρας  μας,  τα  οποία  θα  πηγάζουν  από  τα  σημερινά  δύσκολα  βιώματα  λόγω  των  πυρκαγιών.

“Τούτην την Πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί. . .”     Στρατηγός  Γιάννης Μακρυγιάννης  

Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...