Διαγραφές οφειλών το 1/3 της μείωσης των κόκκινων δανείων!

Διαγραφές οφειλών το 1/3 της μείωσης των κόκκινων δανείων!

Σε καλό δρόμο το τραπεζικό σύστημα για την μείωση των κόκκινων δανείων!

Κόκκινα Δάνεια: Ακόμα 38,5 δις πρέπει να κουρέψουν, ρυθμίσουν ή να πουλήσουν οι τράπεζες! 

 Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η μείωση των κόκκινων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για την επίτευξη του στόχου δεν φτάνει οι τράπεζες να πουλήσουν τα δάνεια στα funds. Πρέπει σε συνεργασία με τους δανειολήπτες να προχωρήσουν σημαντικές ρυθμίσεις και γενναίες διαγραφές οφειλών!

Με θετική εικόνα για το ελληνικό σύστημα φέρονται, να αποχώρησαν και τα στελέχη της  Morgan Stanley που είχαν επισπευτεί την Αθήνα.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εικόνα που αποκόμισαν είναι ενός καλού ρυθμού μείωσης των προβληματικών δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ φαίνεται να πείστηκαν ότι «υπάρχει ισχυρή πρόοδος σε όλα τα επίπεδα». Τα στελέχη της Morgan Stanley ήταν στην Αθήνα από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου και συναντήθηκαν με στελέχη των συστημικών τραπεζών, του ΔΝΤ, των Funds και της ΤτΕ.

Σύμφωνα με το euro2day, δέκα είναι τα βασικά σημεία που κέρδισαν τους ξένους τραπεζίτες.

Η μείωση των NPEs συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο και υπάρχει περιορισμένη ανησυχία για τους οπισθοβαρείς στόχους Υπάρχουν ακόμα 38,5 δις  ευρώ κόκκινων δανείων που πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2019, μια μείωση περίπου 38%.  Το 2017, οι τράπεζες βρίσκονται γενικά εντός τροχιάς των στόχων μείωσης, αλλά συνολικά 1,4 δις ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο. Το επιθυμητό ποσοστό μείωσης, είναι το περίπου 20% της συνολικής μείωσης. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης είναι το 2018 με 38% και το 2019 το μεγαλύτερο κομμάτι του 43%.

Από την αγορά υπάρχει η αίσθηση ότι το 2019 δεν αποτελεί απαραίτητα μια απαρέγκλιτη προθεσμία. Θεωρείται ότι ακόμα και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το τέλος του 2019 μπορεί να υπάρξει παράταση για τους λειτουργικούς στόχους.

Υπάρχει σημαντική πρόοδος ειδικά στον τομέα της λιανικής. Η μείωση των εταιρικών NPLs είναι  το «κλειδί» για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, αφού αφορά το 58% του συνόλου, απαιτώντας μείωση κατά περίπου 23 δι; ευρώ, έναντι των περίπου 8 δισ. ευρώ για τα καταναλωτικά και άλλα τόσα περίπου για τα στεγαστικά δάνεια.

 Νομικό πλαίσιο που διευκολύνει περισσότερο την εκκαθάριση.  Η νέα  πλατφόρμα πλειστηριασμών που έρχεται τον Σεπτέμβριο,  καθιστά πολύ ευκολότερες τις κατασχέσεις, καθώς αυτές παύουν να γίνονται μπροστά στα μάτια του κοινού. Επίσης, οι νέοι νόμοι για τη χρεοκοπία, η ασυλία στους τραπεζίτες από τις νομικές διώξεις όταν προωθούν αναδιαρθρώσεις, είναι σημάδια προόδου.  Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, είναι λίγα αυτά που απομένουν να εφαρμοστούν σε νομοθετικό επίπεδο και το πλαίσιο επαρκεί πλέον, ώστε η τράπεζες να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Σημαντική πρόοδος και στις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Κάποιοι περιμένουν πως ο αριθμός των αδειοδοτημένων διαχειριστών θα ανέλθει σε 15-17 εντός δεκαοκτώ μηνών, κάτι που θεωρείται σημαντικό βήμα, δεδομένων των θετικών επιπτώσεων που θα έχει για τη ρευστότητα της αγοράς, αλλά και του σήματος που θα δώσει στους δανειολήπτες πως ο κλάδος έχει πρόθεση να επιλύσει το ζήτημα.

Σχετικά με τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν μια νέα αγορά, αλλά οι πωλήσεις αναμένεται να αποτελέσουν περίπου το 20% της συνολικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE) και το 2017 η αγορά αυτή περιορίζεται αποκλειστικά στους μη ασφαλισμένους καταναλωτές (τους οποίους έχουν συμπεριλάβει σε μεγάλο βαθμό στις προβλέψεις οι τράπεζες). Έχει γίνει πρόοδος στα εταιρικά δάνεια, αλλά οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μια παύση στις πωλήσεις εταιρικών δανείων ως το 2018. 

«Ήρεμα νερά», στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών.  Οι δύσκολες αξιολογήσεις  έκλεισαν και το κλίμα για τη συνέχεια του προγράμματος διάσωσης είναι σε γενικές γραμμές πολύ θετικό

Ως αδύναμος κρίκος, εμφανίζεται  η αγορά κατοικίας, καθώς υπάρχει ακόμα έλλειψη ρευστότητας στην αγορά κατοικίας, οι τιμές είναι 40% χαμηλότερες από τα υψηλά και υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς. Ωστόσο, με τα εισοδήματα να είναι 25% χαμηλότερα και τις τιμές των κατοικιών να έχουν υποχωρήσει 40%, οι κατοικίες είναι πιο προσιτές. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει ένας νέος έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού για τις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί να το έχει ζητήσει το ΔΝΤ, αλλά η Ευρώπη φαίνεται ικανοποιημένη με τα στοιχεία που έχει.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/295190-Diagraphes-opheilon-to-1-3-tes-meioses-ton-kokkinon-daneion ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...