Διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπέγραψαν οι G7

Τα βρίσκουν για το προσφυγικό παραμένουν οι διαφωνίες για κλίμα και εμπόριο

Διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια συνυπέγραψαν οι συμμετέχοντες στην σύνοδο της G7 που πραγματοποείται στην Ταορμίνα της Σικελίας.

Η τρομοκρατία ήταν το βασικό θέμα συζήτησης των ηγετών των 7 ισχυρότερων χωρών του κόσμου ενώ υπήρξε η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Μάλιστα, στην διακήρυξη «υπογραμμίζεται η ενότητα των μεγαλύτερων ελεύθερων χωρών του κόσμου κατά της τρομοκρατίας, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο Μάντσεστερ», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

H Βρετανίδα ομόλογός του Τερέζα Μέι, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από μέρους όλων των χωρών, για να καταπολεμηθεί ο τρόμος και να τύχουν αποτελεσματικής υπεράσπισης οι πολίτες».

«Ως ηγέτες των χωρών του G7 τασσόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την βίαιη επίθεση και τα θύματα του Μάντσεστερ. Μια επίθεση που αποδεικνύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πράξεις» αναφέρεται στην διακήρυξη.

Οι συμμετέχοντες στην σύνοδο προσθέτουν: Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της: η καταπολέμηση του τρόμου παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες του G7. Είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών μας, και στην προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής τους.

«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, εγγύτητας και αλληλεγγύης προς την Μεγάλη Βρετανία, μετά απ’ αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Λύση στον ορίζοντα για το προσφυγικό

Συμβιβαστική λύση φαίνεται πως βρήκε η G7, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, για το προσφυγικό.
 
Στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων, όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται: «Παρά το ότι στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και να ορίζουν σαφή και ξεκάθαρα όρια στην μετανάστευση, ως στοιχεία κλειδί της εθνικής τους ασφάλειας και της οικονομικής τους ευμάρειας».

Σύμφωνα πάντα με την Rai, στο προσχέδιο στο οποίο θα συζητηθεί και αύριο το πρωί, υπογραμμίζεται: «Η διαχείριση και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, απαιτεί – έστω και αν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες- τόσο μια προσέγγιση εκτάκτου ανάγκης, όσο και μια μακροπρόθεσμη».
 

Καμία πρόοδος στο κλίμα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν καταγράφηκε πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με τη μάχη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου της G7, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού».

«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/285769-Diakeryxe-gia-ten-katapolemese-tes-tromokratias-ypegrapsan-oi-G7 ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...