Διαμαρτυρίες για άτυπη καραντίνα σε στρατόπεδα

Διαμαρτυρίες για άτυπη καραντίνα σε στρατόπεδα
Διαμαρτυρίες για άτυπη καραντίνα σε στρατόπεδα


27/03/2020 – 13:50

Φαντάροι από 64 μονάδες καταγγέλλουν «τα παράλογα και επικίνδυνα μέτρα του υπουργείου Άμυνας που μας φυλακίζει στα στρατόπεδα». Βέβαια, το ΓΕΣ κάνει λόγο για ειδικά μέτρα προστασίας των στρατευμένων.

Αναστάτωση ανάμεσα στους φαντάρους έχουν προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος του ανθυπασπιστή που υπηρετούσε στην Ξάνθη, αλλά και πληροφορίες που ανέφεραν ότι έχει αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας να κλειστούν όλοι οι έφεδροι στα στρατόπεδα. Πλήθος διαμαρτυριών στρατευσίμων από διάφορες μονάδες ήρθαν στο φως τις τελευταίες ώρες.

Ακόμα και πριν από τον θάνατο του 46χρονου στον Έβρο, έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των στρατεύσιμων για το γεγονός ότι τα στελέχη μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στα στρατόπεδα, ενώ οι περισσότεροι φαντάροι παραμένουν εντός αυτών, με συνέπεια να κατηγορούν την ηγεσία του στρατεύματος για άδικη συμπεριφορά σε βάρος τους.

Όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιρούνται από τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό μόνο εντός των ωρών εργασίας τους και σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται έντυπη βεβαίωση ή αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος.

Στις καταγγελίες τους, οι φαντάροι, εκτός από τις εξαιρετικά άσχημες συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένα στρατόπεδα (σε μονάδα στις Σέρρες δεν υπήρχε ούτε σαπούνι στις τουαλέτες), αναφέρουν ότι έχουν κοπεί οι έξοδοι και πως κρατούνται κλεισμένοι στις μονάδες τους με διαταγή της ηγεσίας του ΓΕΣ.

Από την πλευρά τους, πηγές του ΓΕΣ υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, παρ’ όλο που το συγκεκριμένο μέτρο ήταν μια από τις προτάσεις που υπεβλήθη στην επιτροπή του ΕΟΔΥ από τον διευθυντή της υγειονομικής επιτροπής του ΓΕΕΘΑ. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα στα στρατόπεδα κι έτσι οι φαντάροι προστατεύονται καλύτερα. Υπενθυμίζεται πως ήδη δεν χορηγείται άδεια στους νεοσύλλεκτους.

Στα στρατόπεδα, ισχυρίζεται το ΓΕΣ, ακολουθούνται ειδικά μέτρα προστασίας, όπως είναι η προσέλευση για φαγητό ανά δέκα άτομα που κάθονται στα τραπέζια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ενώ έχουν δοθεί εντολές να λειτουργούν οι υπηρεσίες με το λιγότερο δυνατό προσωπικό. Προκειμένου, δε, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους θαλάμους, έχει δοθεί διαταγή να επισκευαστούν θάλαμοι που είχαν κλείσει και οι φαντάροι να μοιραστούν σε αυτούς.

Από την πλευρά τους, στελέχη του στρατεύματος ανέφεραν, ότι προκειμένου να ελαττωθεί ο πληθυσμός των φαντάρων έχουν δοθεί οδηγίες να επιτρέπεται στους ντόπιους να πηγαίνουν σπίτια τους και πως αυτό το διάστημα η υγειονομική ηγεσία επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην επιλογή τού να επιτρέψει στους φαντάρους να βγαίνουν -με το ενδεχόμενο όμως να κατηγορηθεί για διασπορά του ιού- και σε εκείνη τού να τους κρατήσουν όλους στα στρατόπεδα, με τον κίνδυνο όμως επίσης να δημιουργηθεί σε κάποιο από αυτά μια πιθανή υγειονομική βόμβα.

Σημειώνεται πάντως πως μέσω του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» ήδη εκατοντάδες στρατεύσιμοι από 64 μονάδες έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας «ενάντια στα παράλογα και επικίνδυνα μέτρα του υπουργείου Άμυνας που μας φυλακίζει στα στρατόπεδα».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...