Διαρροή αμμωνίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Διαρροή αμμωνίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Καθησυχάζει η NASA, ανησυχία εκφράζουν οι Ρώσοι.

Ρώσοι και Αμερικανοί ειδικοί θα έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με τη διαρροή αμμωνίας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η οποία αποτελεί «μια πολύ σοβαρή ανωμαλία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS Βλαντίμιρ Σολόβιεφ.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA), η οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον εντοπισμό μιας διαρροής αμμωνίας, είχε εντούτοις υπογραμμίσει πως αυτή δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για τους αστροναύτες ούτε για το σταθμό.

«Σήμερα θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο να βγει το πλήρωμα στο διάστημα για να εντοπίσει την πηγή της διαρροής», δήλωσε ο Σολόβιεφ διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση. «Γενικά δεν είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό», δήλωσε.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Spaceflight101, αυτή η έξοδος στο διάσημα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο από τους αστροναύτες Κρις Κάσιντι και Τομ Μάσμπερν και θα έχει διάρκεια περίπου έξι ωρών.

Ο διοικητής της αποστολής στον ISS, ο Καναδέζος Κρις Χάντφιλντ, αναγνώρισε επίσης στο Twitter πως πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της NASA, το πλήρωμα του ISS ειδοποίησε το κέντρο διοίκησης του Σταθμού, με έδρα το Χιούστον του Τέξας (νότιες ΗΠΑ) για την παρουσία «μικρών λευκών νιφάδων γύρω από το Σταθμό».

Εικόνες που εστάλησαν από το πλήρωμα επιβεβαίωσαν τη διαρροή από ένα από τα συστήματα ψύξης, το οποίο είχε ήδη παρουσιάσει βλάβη την 1η Νοεμβρίου 2012. Η αμμωνία χρησιμοποιείται για την ψύξη των κυκλωμάτων από τα οποία περνάει ο ηλεκτρισμός που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες.

Ένας άλλος αξιωματούχος του ρωσικού διαστημικού τομέα υποβάθμισε πάντως τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

«Υπάρχει πράγματι μια διαρροή αμμωνίας στο αμερικανικό τμήμα του σταθμού, αλλά δεν είναι κάτι κρίσιμο», δήλωσε ο διευθυντής επανδρωμένων προγραμμάτων της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο Αλεξέι Κρασνόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι. «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως πως το ρωσικό τμήμα του ISS λειτουργεί κανονικά.

Το πλήρωμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Σταθμό αριθμεί έξι πρόσωπα: τους Ρώσους Ρόμαν Ρομανένκο, Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν, τους Αμερικανούς Τομ Μάσμπερν και Κρις Κάσιντι, καθώς και τον Καναδέζο Κρις Χάντφιλντ, τον διοικητή της αποστολής.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...