” ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ”

” ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ”

Κατά την προεκλογική περίοδο γίνεται ένας διαγωνισμός οράματος και έργων που υλοποιήθηκαν ή εξαγγέλλονται προς υλοποίηση. Στην πράξη όμως τι συνιστά το όραμα και ποια η προστιθέμενη αξία στη ζωή των πολιτών από τα έργα που εξαγγέλλονται;

Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή σε κάθε Δήμο πρέπει να ανταπεξέλθει σε 3 βασικούς άξονες, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Οι τρεις αυτοί άξονες είναι συμπληρωματικοί δημιουργώντας, ποιότητα ζωής, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.Όσο σημαντικό είναι ένα έργο υποδομής άλλο τόσο σημαντική είναι η ευταξία των κοινόχρηστων χώρων, η καθαριότητα είτε μια δομή συσσιτίου απόρων, ένας βρεφονηπιακός σταθμός.

Ο συντελεστής βαρύτητας είναι κοινός και για τους τρεις άξονες καθώς η αλληλεπίδραση τους καθορίζει το επίπεδο της ποιότητας ζωής σε μια περιοχή, την ελκυστικότητα της από νέους κατοίκους, την οικονομική της πρόοδο και ανάπτυξη αλλά και το πολιτιστικό της αποτύπωμα, την προστιθέμενη αξία προς τις νέες γενιές.

Στο Δήμο Ναυπακτίας και στους τρεις άξονες βρισκόμαστε πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό για μια ευρωπαϊκή πόλη. Οι λόγοι είναι πολλοί και αρκετοί από αυτούς διαπερνούν οριζόντια την ελληνική κοινωνία.

Η διαχείριση της καθημερινότητας δυστυχώς από την πλειοψηφία των πολιτών αποτελεί κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο και υποχρεωτικό για τη δημοτική αρχή. Για παράδειγμα ο καθαρισμός των κοινόχρηστων υποδομών ή η επισκευή του οδοστρώματος σε μια Τοπική Κοινότητα γίνεται κατόπιν παράκλησης των περιοίκων ενώ το χειρότερο είναι οτι εκλαμβάνεται από τους ίδιους τους πολίτες ως μια εξυπηρέτηση του εκάστοτε αντιδημάρχου.

Στο επίπεδο των έργων υποδομής η ελληνική κοινωνία έχει εμποτιστεί με τη λογική του μυστριού και του τσιμέντου.
θεωρώ πως η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα χρήζει κυρίαρχα από δομικές διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης. Είναι σημαντικότερο να καθετοποιηθούν οι διαδικασίες, να αποχαρτοποιηθούν οι υπηρεσίες και να εξορθολογιστούν τα έξοδα παρά να ρίχνουμε λεφτά σε έναν κουβά χωρίς πάτο.

Τέλος, το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να ενσκήψει μια δημοτική αρχή είναι η κοινωνική πρόνοια και ο πολιτισμός. Η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα αποσύνθεσης της Ελληνικής κοινωνίας. Η διαρκής βία που παρακολουθούμε γύρω μας, οι συμπολίτες μας που ζουν στην εξαθλίωση χωρίς τα απολύτως απαραίτητα, όλα αυτά που σταδιακά γίνονται καθημερινότητα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κοινωνικού κράτους και της πολιτιστικής κατάπτωσης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν είτε να ιδρυθούν δομές που μπορούν να περιθάλψουν τους έχοντες ανάγκη όπως κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δομές πρόληψης και ενημέρωσης αλλά και δομές που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες προς όλους, όπως καλής ποιότητας βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία με σύγχρονες υποδομές και αισθητική.

Όλα αυτά δεν είναι αιθεροβασίες ή θεωρητική προσέγγιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.Δυστυχώς μετά της ενεργής ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση παρατηρώ ότι τα προβλήματα στον Δήμο μας, αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας, δεν είναι επιφανειακά αλλά δομικά προβλήματα που απαιτούν ολική ρήξη με νοοτροπίες και αντιλήψεις που διατρέχουν τόσο τους διοικούντες όσο και τους διοικούμενους.

Δεν είναι αλλαγές που θα γίνουν σε μια μέρα, δεν πρέπει να είναι άλλος ένας πύργος στην άμμο, αλλά τα θεμέλια για έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, για μια πόλη που θα απευθύνεται πρωτίστως στους κατοίκους της και όχι σε φανταστικούς τουρίστες, μια πόλη σύγχρονη, καθαρή, με σεβασμό στον αδύναμο.
Το διακύβευμα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι είτε η συντήρηση και η διατήρηση της μιζέριας ή ΑΝΑΤΡΟΠΗ.–

Ζωϊτακης Χρήστος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...