«Διδαχές Αριστοτέλους στο σήμερα» του Βύρωνα Πολύδωρα

Ένα νοερό «ταξίδι στο χρόνο» με «οδηγό» τον Αριστοτέλη επιχειρεί ο Βύρων Πολύδωρας, στο τελευταίο του συγγραφικό πόνημα, με τον εύγλωττο τίτλο «Διδαχές Αριστοτέλους στο σήμερα».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ανιχνεύει, μέσα από αυτή τη μελέτη, «σπαράγματα» από τις θεωρίες και διδαχές του Σταγειρίτη φιλοσόφου, επίκαιρα διδάγματα, για όσα ζοφερά και αποτρόπαια συμβαίνουν στην εποχή μας και τη χώρα μας. Ταυτόχρονα,  το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο, έχει και έναν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, αφού ο συγγραφέας περιγράφει την προσωπική του «μύηση» στο έργο του κορυφαίου  φιλόσοφου της Αρχαιότητας, με έμφαση στην πολιτική διάσταση του έργου του. Σημειώνει με έμφαση τον απαξιωτικό τρόπο, με τον οποίο οι αρχαίοι μας πρόγονοι αντιμετώπιζαν τον «απολίτικο» άνθρωπο, στέλνοντας το «φαρμακερό» του μήνυμα, σε όσους, σήμερα, παρακολουθούν απαθείς την καταστροφή.   Μέσα από την περιδιάβαση στο έργο του Σταγειρίτη, ο Βύρων Πολύδωρας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, στα κρίσιμα, υπαρξιακά διλήμματα που θέτει η σημερινή παγκόσμια τάξη, «ζητώντας» από το δάσκαλο, «μια νέα διδασκαλία, επικαιροποιημένη και προσαρμοσμένη στην απόκρουση των νέων κτηνωδών δεδομένων».

Στον επίλογο του, ο πρώην υπουργός προτρέπει, με αφετηρία το Αριστοτελικό παράδειγμα, σε μια λύση «προληπτικής ειρηνικής επανάστασης», εκτιμώντας ότι οι δυναμικές επαναστάσεις, είναι «αιμοδιψείς» και με «παράπλευρες απώλειες» αθώων  και πιστεύοντας ότι, εν τέλει, ότι με το ηθικό παράδειγμα θα ανασχεθεί η επέλαση των «νεοτυρράνων».

3463457347

 

67574

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/278818-Didaches-Aristoteloys-sto-semera-toy-Byrona-Polydora ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...