Διεθνείς αντιδράσεις για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ

Διεθνείς αντιδράσεις για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ

«Θερμά συγχαρητήρια» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ επί της συνταγματικής αναθέωρησης εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος «σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών», σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ», καταλήγει η κοινή δήλωση Μογκερίνι και Χαν.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης
Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαιρετίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για ένα «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι «χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters παραθέτει σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στην Βουλή, ότι η αλλαγή ονόματος «θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον», στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στη συμμετοχή στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Το Reuters αναφέρεται στις συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων έξω από το κοινοβούλιο που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας.

Το Politico στο δημοσίευμά του τονίζει ότι «81 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ιστορικών τροπολογιών στο Σύνταγμα της χώρας» μετά από τρεις μέρες «δραματικών» συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

Για ένα «ιστορικό βήμα» κάνουν λόγο οι Financial Times ενώ την είδηση αναδημοσιεύουν από διεθνή πρακτορεία, οι New York Times και μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό που επισήμως ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τώρα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την επίσημη αγγλική εκδοχή», τονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Το Associated Press αναφέρει ότι οι βουλευτές της πΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας το δικό της μέρος της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Η Μακεδονία ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην αλλαγή ονόματος σε ‘Βόρεια Μακεδονία’» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Για μια «ιστορική κίνηση» αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ κάνει λόγο το Euronews, ενώ σε άρθρο της για την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών που υιοθέτησε η Βουλή της γειτονικής χώρας αναφέρεται επίσης η Wall Street Journal.

Στις αντιδράσεις και διαδηλώσεις των βουλευτών του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που μποϊκόταραν την ψηφοφορία αναφέρεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παράλληλα με την είδηση της ψήφισης της αλλαγής ονόματος. 

Το Bloomberg τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη στο κοινοβούλιο της χώρας για την επίλυση της επί δεκαετιών διαμάχης με την Ελλάδα.

Στην είδηση της συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρονται και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το κινέζικο πρακτορείο Xinhua.
 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/351309-Diethneis-antidraseis-gia-ten-yperpsephise-tes-syntagmatikes-anatheoreses-sten-PGDM ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...