Δικαίωση για τον Ηρόδοτο 2.500 χρόνια μετά – Τι δείχνει ναυάγιο στο Νείλο

Δικαίωση για τον Ηρόδοτο 2.500 χρόνια μετά – Τι δείχνει ναυάγιο στο Νείλο

Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Ανάμεσα στις περιγραφές για τη ζωή στη χώρα των Φαραώ, περιέγραφε πλήρως κάποια ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο. Μεταγενέστεροι μελετητές θεωρούσαν πως τα κείμενα αυτά αποτελούσαν στοιχεία φαντασίας και όχι καθαρή ιστορική περιγραφή, κάτι που πλέον καταρρίπτεται και δικαιώνει τον Έλληνα ιστορικό μετά από τόσους αιώνες.

Ένα άριστα συντηρημένο ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι της αρχαίας πόλης του Ηρακλείου στην Αίγυπτο επιβεβαιώνει πόσο ακριβής ήταν ο Ηρόδοτος για τα πλοία «μπάρις».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η περιγραφή που έκανε ο Ηρόδοτος περίπου 2.500 χρόνια πριν, ήταν απολύτως αληθινή καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα ταυτίζονται με το κείμενο του Έλληνα ιστορικού.

Το 450 π.Χ. ο Ηρόδοτος παρακολούθησε την κατασκευή ενός μπάρις. Παρατήρησε πως οι κατασκευαστές «έκοβαν σανίδες περίπου 100 εκατοστά σε μήκος και τις τοποθετούσαν στο σκαρί σαν τούβλα».

«Όταν ανακαλύψαμε το ναυάγιο αυτό, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο», λέει ο Δρ. Damian Robinson, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματα της ανασκαφής.

Σύμφωνα με τον Robinson, ο Έλληνας ιστορικός περιέγραψε τα σκάφη με εσωτερικά πλευρά, μια πληροφορία την οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να κατανοήσει. Η συγκεκριμένη δομή δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα αλλά σε αυτό το ναυάγιο επιβεβαιώνεται καθαρά η άποψη του Ηρόδοτου.

Ο Robinson δήλωσε: «Όπου οι σανίδες είναι ενωμένες μεταξύ τους για να σχηματίσουν το κύτος, συνήθως συνδέονται με αρμούς και πίρους που συνδέουν μια σανίδα στο με την επόμενη. Είναι μια εντελώς μοναδική μορφή κατασκευής, που δεν έχουμε συναντήσει πουθενά αλλού».
 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/358163-Dikaiose-gia-ton-Erodoto-2-500-chronia-meta-Ti-deichnei-nayagio-sto-Neilo ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...