Δικαιοσύνη στο ύψος της

δικαιοσύνη

Δε θα κάνουμε παραλληλισμούς με τον Πολυζωϊδη και τον Τερτσέτη ή τους Σαρτζετάκη και Δελαπόρτα. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να πούμε ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της, στο θέμα του τουρκικού αιτήματος, για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

 Τους «δεσμεύει», άλλωστε και η πιο σύγχρονη παράδοση του δικαστικού σώματος, σε ανάλογες, μάλιστα, υποθέσεις, από τον Πόλε (με τη συμμετοχή και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύνθεση του δικαστηρίου), μέχρι τον Ρασίντ και τον Φολίνι. Ιδιαίτερα, οι αρνητικές, ως προς το τουρκικό αίτημα, προτάσεις των δύο εισαγγελέων, Βασιλικής Θεοδώρου και Χαράλαμπου Βουρλιώτη, συνιστούν, ως προς το περιεχόμενο τους,  εμπεριστατωμένη απάντηση, στα «πονηρά» ερωτήματα που ακούγονται από κάποιες πλευρές, για το αν, η άρνηση έκδοσης των οκτώ αξιωματικών, συνιστά «παροχή ασυλίας» σε επίδοξους σφετεριστές των δημοκρατικών-κοινοβουλευτικών θεσμών και πως θα αντιδρούσαμε, αν και στη χώρα μας εμφανίζονταν μιμητές του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη. Ξεχνούν, βέβαια, όσοι διατυπώνουν, ενδεχομένως και καλή τη πίστει, τέτοιου είδους ερωτήματα, πως στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε σύγχρονο κράτος Δικαίου, ακόμη και σε τέτοιες ακραίες πράξεις, επιβουλής σε βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο κολασμός περιορίζεται στους αποδεδειγμένα υπαίτιους, με πιστή εφαρμογή των δικονομικών κανόνων και των αρχών της αναλογικότητας και δίκαιης δίκης. Σε καμιά περίπτωση, δε θα μετατρεπόταν η επιβεβλημένη τιμωρία,  σε πογκρόμ εναντίον κάθε πιθανού ή απίθανου αντιπάλου του καθεστώτος Ερντογάν. Τα στοιχεία που, ενδεικτικά, παρέθεσε η εισαγγελέας κα. Θεοδώρου, στην εισήγηση της, «μιλούν» από μόνα τους: Στο όνομα της καταστολής, της απόπειρας πραξικοπήματος, έχουν συλληφθεί, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς (το 1/5 του δικαστικού σώματος!), 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, 40.000 πολίτες, αλλά και δέκα βουλευτές!!  Δύσκολο να πιστέψουμε ότι όλοι αυτοί οι πολίτες, συμμετείχαν σε ένα στρατιωτικό κίνημα…..

 Ξεχνούν όμως και κάτι άλλο, όσοι διατυπώνουν ανάλογα ερωτήματα: Πως και για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Αλλά και πως, οι ελληνικές δικαστικές αρχές, δεν κρίνουν την ουσία των κατηγοριών, αλλά αξιολογούν τη βαρύτητα τους, προπάντων δε το αν στη γειτονική χώρα, υφίστανται οι προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης. Αυτό, ακριβώς, υπενθύμισαν και οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί. Όπως δε τόνισε ο κος. Βουρλιώτης: «Δε μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει, εφόσον εκδοθούν».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...