του Γιάννη Ράπτη

Η Πολιτιστική Διπλωματία είναι μια νέα διάσταση της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους ή πόλης, προσφέροντας σημαντικά αναπτυξιακά κίνητρα.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των επτά μεγάλων (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ιταλία), εκτός της οικονομικής δύναμής τους, είναι η προτεραιότητα που δίνουν στον πολιτισμό τους. Τα πολιτιστικά αγαθά, όπως και το όνομα Lepanto, αποτελούν, εκτός από τρόπο διάδοσης, διείσδυσης και επιρροής, σημαντικό παράγοντα στην αύξηση των μεγεθών του τουρισμού με συνακόλουθο αποτέλεσμα την εισροή κεφαλαίων. Η πολιτιστική δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική.

Ο πρόεδρος της διυπουργικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Συνεργασίες των ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Αντώνης Καρβούνης, που συνεργάστηκα μαζί του την περίοδο δημιουργίας του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων, με τίτλο «Δρόμοι του Lepanto» και έδρα την Ναύπακτο, γράφει (17/2/2020) στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ότι σήμερα η πολιτιστική διπλωματία των πόλεων, είναι ένα ανοικτό παράθυρο ευκαιριών στη Μεσόγειο. Με αυτά τα δεδομένα, το Δίκτυό μας, περπάτησε σχετικά εύκολα σε χώρες που γνωρίζουν πολύ καλά την κοινή ωφέλεια των συμμετεχόντων μελών, όπως πόλεις από την Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο και Μάλτα.

Εξαιρετικό υπήρξε το ενδιαφέρον όλων σχεδόν των Μεσογειακών χωρών, οι πρέσβεις των οποίων ζητούσαν πληροφορίες και ζητούσαν επιμόνως την είσοδό τους στο Δίκτυό μας! Ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη 3 Πρέσβεων (Κροατίας, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και Ουκρανίας), απροειδοποίητα στο Δήμο μας, ζητώντας πιεστικά από εμένα, ως Προέδρου, την είσοδο πόλεων των χωρών των. Πιέσεις δεχτήκαμε και από ανώτατους θεσμικούς παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την είσοδο της Αμμοχώστου.

Ίδιες συζητήσεις έκαναν τηλεφωνικά και Πρέσβεις ή εκπρόσωποί τους, πολλών Μεσογειακών χωρών όπως, Αιγύπτου, Λιβάνου, Τυνησίας, Λιβύης, Αλγερίας και Μαρόκου! Ένα παράθυρο τεράστιων ευκαιριών λοιπόν, άνοιξε η Ναύπακτος στην Μεσόγειο και θα πρέπει να το δουν με προτεραιότητα και την ανάλογη σοβαρότητα, η διοίκηση της νέας Δημοτικής μας αρχής.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...