Διπλωματικές πρωτοβουλίες Τσίπρα στο Πεκίνο

«Βλέπει» Πούτιν και Λαγκάρντ

Το δύσκολο παζλ που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας προϋποθέτει για τη λύση του με εμπροσθοβαρείς κινήσεις και την αξιοποίηση των διασυνδέσεων προς πάσα κατεύθυνση και απώτερο στόχο την  αλλαγή σελίδας με ένα αναπτυξιακό μπαράζ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός από τις 11 Μαΐου (ημέρα αναχώρησης) και μέχρι την επιστροφή του από το Πεκίνο θα βρεθεί στον πυρήνα των αποφάσεων που αφορά τον «δρόμο του μεταξιού» – δηλαδή στο γιγαντιαίο πρότζεκτ για τη στρατηγική επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη και μέχρι το Λονδίνο, ύψους ενός τρισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός που θα συμμετάσχει στις εργασίες του «Belt and Road Forum» στο Πεκίνο θα είναι ο μοναδικός ηγέτης της Μεσογείου που θα λάβει τον λόγο και θα αναπτύξει το δικό του σχέδιο μέσα στο ίδιο μεγάλο κάδρο. Αρμόδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι δίδεται μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Ελλάδας στο όλο πλάνο, η ατζέντα των θεμάτων παραπέμπει σε πολλά αναπτυξιακά επίπεδα, όπως στο ενεργειακό, σε αυτό της ψηφιακής πολιτικής, στις μεταφορές-υποδομές, στα ναυπηγοεπισκευαστικά σχέδια αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα (εκτιμάται ότι η Κίνα δείχνει ενδιαφέρον και για τις τράπεζες). Κατά την παραμονή του στην Κίνα, θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ εκτιμάται ότι κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί ένα τετ α τετ καθοριστικής σημασίας -εφόσον συμβεί- με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ελληνικό χρέος. Στο Πεκίνο ο κ. Τσίπρας θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλυτική συζήτηση και με τον ισχυρό του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Προσφυγικό, το Κυπριακό και την κρίση στα Βαλκάνια. Τέλος, συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές για ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι πασιφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συναγερμός για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών και την επίτευξη των καυτών κυβερνητικών στόχων μέσα στον Μάιο.Και αυτό γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει πως άπαντες πρέπει πια να εργαστούν για το σχέδιο των «2+4», δηλαδή της διεκδίκησης νέας τετραετίας από ισχυρότερη βάση, ανατρέποντας τα αρνητικά δεδομένα. Με την ασφαλή έξοδο στις αγορές, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επέκταση της κοινωνικής ομπρέλας με συγκεκριμένες δράσεις από τα αρμόδια υπουργεία και γενικότερα ακυρώνοντας σε καθημερινή βάση την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΣΙΠΡΑ-ΤΡΑΜΠ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Την πρώτη επαφή με τον νέο « πλανητάρχη» Ντόναλτ Τραμπ πιθανολογείται πως θα έχει στις 25 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες,στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα επιδιώκει να εντατικοποιήσει την επικοινωνία με την αμερικανική διοίκηση, αλλά και να διαμορφώσει εικόνα ως προς την κατεύθυνση προς την οποία σκοπεύει να κινηθεί ο αμερικανικός παράγοντας σε μια σειρά από ζητήματα για τα οποία η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον , όπως οι αμερικανικές άμεσες επενδύσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του real estate και του τραπεζικού τομέα.Στη γεωπολιτική ατζέντα δεν είναι μόνον η κατάσταση στη Συρία , αλλά και η Τουρκία, που εμφανίζεται να κλιμακώνει τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας , ενώ εντείνεται ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια , με ορατό τον κίνδυνο να διολισθήσουν σε καθεστώς αποσταθεροποίησης τα Σκόπια . Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό , πόσο μάλλον μετά τις τελευταίες τουρκικές απειλές για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της νήσου , για τις οποίες αμερικανικές εταιρείες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί φαίνεται να επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με την Αθήνα τόσο σε θέμα της ασφάλειας όσο και στο ζήτημα των στρατιωτικών διευκολύνσεων για τη βάση της Σούδας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/282864-Diplomatikes-protoboylies-Tsipra-sto-Pekino ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...