Διπλωματικός «πυρετός» στην κυβέρνηση για το Κυπριακό

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΪ

Πρωτοβουλίες εντός και εκτός συνόρων αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός ενόψει της πολυμερούς στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, επιχειρώντας αφενός έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς παράγοντες αφετέρου να διαμορφωθεί κοινή θέση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Έτσι, τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, με εξαίρεση τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής, αρχής γενομένης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος η επίτευξη συναίνεσης και διαμόρφωσης κοινής θέσης, καθώς η Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Λευκωσία, επιζητά λύση του Κυπριακού, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής στο νησί και που αν επιτευχθεί να μπορεί να υπερψηφιστεί στα δημοψηφίσματα που θα ακολουθήσουν στις δυο κοινότητες.

Ακολούθως, το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου θα περάσουν  η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο πρόεδρος  των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Ο Τσίπρας ζητά στήριξη από την Μέι

Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.

O κ. Τσίπρας ζήτησε την υποστήριξη της Τερέζα Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 40 λεπτών πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός επέμεινε στα δύο βασικά θέματα που βάζει η ελληνική κυβέρνηση: Την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Βρετανίας δεν αμφισβητείται, καθώς το Λονδίνο αποτελεί εγγυήτρια δύναμη στο Κυπριακό.

Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση το Παρίσι, ενώ η παρουσία της Ευρώπης στη Διάσκεψη της Γενεύης θεωρείται δεδομένη. Η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες εμφανίζεται θετική στη συμμετοχή της στη Διάσκεψη, εφόσον φυσικά διαφανούν σοβαρές προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα παρίσταται και η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φρεντερίκα Μοντερίνι, η οποία έχει συγκροτήσει πολυπληθές νομικό επιτελείο για το Κυπριακό.

Ενδιαφέρον εμφανίζει πώς και αν θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Ζαν- Μαρκ Ερό που έχουν τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί με την Άγκυρα και τους τουρκοκύπριους, να συμμετάσχουν είτε μέσω της αντιπροσωπείας της Ε.Ε., είτε μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ενδιαφέρον επίσης έχει αν θα μεταβεί στη Γενεύη ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, κάτι που εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί από τις πιθανότητες επιτυχίας ή όχι της Διάσκεψης. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το ποιος θα εκπροσωπήσει την Ουάσινγκτον στη Διάσκεψη και με ποιον τρόπο.

Την Τετάρτη η συνάντηση Κοτζιά – Άιντε

Την Τετάρτη την Αθήνα θα επισκεφτεί ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και την Πέμπτη, ακολουθεί ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...