Δολοφονία Φλόιντ: Σκηνές χάους στους δρόμους των ΗΠΑ – Δακρυγόνα έξω από το Λευκό Οίκο

Δολοφονία Φλόιντ: Σκηνές χάους στους δρόμους των ΗΠΑ – Δακρυγόνα έξω από το Λευκό Οίκο
Δολοφονία Φλόιντ: Σκηνές χάους στους δρόμους των ΗΠΑ – Δακρυγόνα έξω από το Λευκό Οίκο

01/06/2020

Εξαιρετικά τεταμένο παραμένει το κλίμα στις ΗΠΑ, με φόντο τη δολοφονία του αδροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Το βράδυ της Κυριακής οι Αρχές έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν όσους συμμετείχαν σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Μαζικές πορείες και επεισόδια

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες. Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.

Ταυτόχρονα, στο κέντρο του Λος Άντζελες βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.

Οδηγός κατηύθυνε φορτηγό σε πλήθος διαδηλωτών στη Μινεάπολη

Ο οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη, πάντως δεν τραυματίστηκε κανείς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, προσθέτει το πρακτορείο.

Η Μινεάπολη και πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τον θάνατο του Φλόιντ, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο Μπάιντεν

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πήγε στον χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας που σαρώνουν τη χώρα και παρότρυνε τους διαδηλωτές να μην κάνουν χρήση βίας.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος φόραγε προστατευτική μάσκα, έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του εκτός του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού τον Μάρτιο. Επισκέφθηκε μια περιοχή του Ουίλμινγκτον όπου συγκεντρωμένοι πολίτες εξέφραζαν την οργή τους για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Σε αναρτήσεις της εκστρατείας του Μπάιντεν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram εικονίζεται ο υποψήφιος καθώς συνομιλεί με Αφροαμερικανούς και καθώς επισκέπτεται σπίτια με αυτοσχέδιες οχυρώσεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο να υποστούν καταστροφές σε επεισόδια.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είχε καταδικάσει τα βίαια επεισόδια τονίζοντας ότι «είμαστε ένα έθνος που νιώθει πόνο, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτός ο πόνος να μας καταστρέψει».

«Το να διαδηλώνεις εναντίον μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι σωστό και απαραίτητο. Είναι μια καθαρά αμερικανική αντίδραση. Όμως η πυρπόληση κοινοτήτων και οι ανώφελες καταστροφές δεν είναι».

Ο Μπάιντεν θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Μπραντ Παρσκέιλ τόνισε το Σάββατο ότι ο Μπάιντεν πρέπει να καταδικάσει σθεναρά τη βία, για την οποία ο πρόεδρος κατηγόρησε «πλιατσικολόγους» και «αναρχικούς».

Το σχόλιο του Μπάιντεν παρέπεμπε στη δήλωση που έκανε το Σάββατο ο γνωστός ακτιβιστής για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Λούις.

Ο Λούις, ο οποίος είχε υποστεί ξυλοδαρμό και είχε πέσει αναίσθητος το 1965 από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης με κεντρικό αίτημα να δοθεί δικαίωμα ψήφου στις φυλετικές μειονότητες, προέτρεψε τους διαδηλωτές να είναι «εποικοδομητικοί» και όχι «καταστροφικοί», τονίζοντας ταυτόχρονα πως ξέρει καλά τον πόνο που νιώθουν.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...