“Δούρειος Ίππος” η Philips για κατασκοπία της CIA στην Τουρκία

“Δούρειος Ίππος” η Philips για κατασκοπία της CIA στην Τουρκία


19/02/2020 – 22:51

Η ολλανδική εταιρεία Philips φαίνεται να μείωνε τα τείχη ασφαλείας στον εξοπλισμό για ασφαλείς επικοινωνίας που πουλούσε στην Τουρκία με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της να είναι ευάλωτες στην κατασκοπία των ΗΠΑ, όπως καταγγέλλει πρώην υπάλληλος. Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, που επικαλείται το ρεπορτάζ σε ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ειδιότερα, η Philips αποδυνάμωσε τη συσκευή telex Aroflex, η οποία χρησιμοποιείται από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για να μπορούν να επικοινωνούν με ασφάλεια, σύμφωνα με τον κρυπτογράφο Σέες Γένσεν, που μίλησε στο Vpro.

Η Τουρκία είχε παραγγείλει στη Philips συσκευές αυτού του τύπου για να εξοπλίσει όλες τις διπλωματικές αποστολές της και για την ενδοεπικοινωνία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ απαίτησαν να παραδοθούν στην Τουρκία συσκευές με λιγότερα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις τουρκικές τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με τον Γένσεν όμως, η Γερμανία αρνήθηκε να συνεργαστεί.

Παρ’ όλα αυτή, η Philips μαζί με τη Siemens είχαν ήδη παράξει μια πιο «απλή» εκδοχή της συσκευής Aroflex, για τους απλούς πελάτες στην αγορά, η οποία είχε ονομαστεί Beroflex στα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, ονομασία δηλαδή που δεν ήταν ευρέως γνωστή. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να την πουλήσουν στην Τουρκία, η οποία ήδη γνώριζε την αρχική υψηλής τεχνολογίας συσκευή, με την οποία ήταν ικανοποιημένη και γι’ αυτό παρήγγειλε επιπλέον συσκευές.

Τότε ζητήθηκε από τον Γένσεν να φτιάξει Beroflex οι οποίες όμως θα έμοιαζαν με Aroflex. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Γένσεν και στελεχών της Philips με κρυπτογράφους, στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

«Την εποχή εκείνη το έβλεπα από διαφορετική σκοπιά από ότι τώρα», δήλωσε ο πρώην υπάλληλος της Philips. «Έκανα αυτό που μου ζήτησε το αφεντικό και έκανα αυτό που έπρεπε να γίνει», είπε.

Η Philips από τη μεριά της ανέφερε ότι «πρόκειται για τόσο παλιά ιστορία, που όσο και αν ψάχνουμε στα αρχεία της εταιρείας, δεν κατορθώσαμε να βρούμε πληροφορίες που να σχετίζονται με το θέμα».

Πηγή: tvxs

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...