Δραστικός περιορισμός φορολογικών απαλλαγών

123456789

Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή το Μάιο και θα περιλαμβάνουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την επιβολή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα, την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Τανομοσχέδια θα αφορούν:

1. Τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ο ισχύων θα αντικατασταθεί με έναν απλούστερο. Οι πηγές εισοδήματος θα αναφέρονται αναλυτικά, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογούμενων που εμπίπτουν σε κάθε διάταξη. Θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με το χρόνο υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης θα κατατεθεί νέος Κώδικας για την Περιουσία και θα απλοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, καθώς και άλλες διατάξεις που σχετίζονται με το κεφάλαιο.
2. Αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών και παράλληλα εξετάζει κίνητρα προκειμένου να δελεάσει τους φορολογούμενους είτε μέσω επιστροφής χρημάτων είτε κάποιου bonus να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήμα.
Ήδη κυβέρνηση και τρόικα έχουν προαποφασίσει να νομοθετηθούν 10 σημαντικές ρυθμίσεις με τις οποίες:
α) Θα επιβάλλεται ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα που κατέχουν οι Έλληνες πολίτες, ακόμη και στα ακαλλιέργητα αγροτεμάχια, τις εκτάσεις με τα φωτοβολταϊκά και τους βοσκότοπους.
β) Θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία του νέου «περιουσιολογίου».
γ) Θα περικοπούν οι απαλλαγές που ισχύουν στη φορολογία μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.
δ) Θα καταργηθούν πλήρως οι φοροαπαλλαγές στο ΦΠΑ και θα περιοριστούν οι χαμηλοί συντελεστές του συγκεκριμένου φόρου.
ε) Θα αλλάξει εκ νέου το μέτρο των αποδείξεων.
στ) Θα δίδεται η δυνατότητα στην εφορία να κατάσχει άμεσα τα όποια ποσά εισέρχονται στις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων που οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
ζ) Θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο παροχής διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
η) Θα περιοριστούν σημαντικά οι δυνατότητες των πολιτών να συναλλάσσονται με μετρητά και θα καθιερωθεί η υποχρεωτική χρήση του άυλου ηλεκτρονικού χρήματος.
θ) Θα καταργηθεί η δυνατότητα αναστολής στην επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
ι) Θα αλλάξει η διαδικασία καταβολής του ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Πηγή: Express

Αντώνιος Βίτσας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...